Glögi kuuluu talveen ja jouluun yhtä lailla, kuten villasukat, takkapuiden rätinä ja kynttilän valo.
Blogia pidempään lukeneet tietävät himoni jäätelöön. Lämpimän glögin kanssa voi nauttia myös ihanaa glögijäätelöä. Tai sitten syödä vain pelkkää glögijäätelöä. :D Glögijäätelö on myös muuten aivan loistava joulun jälkiruoka.
Glögin historiaa
Glögi on alunperin ollut miesten talvijuoma 1800-luvulta. Kuumennettu juoma piti sisällään siirappia, viinaa ja mehua. Kuumennettaessa juomaa, padan pohjalle laitettiin mausteita. Suomeen glögi on tullut Ruotsista, sieltähän ne kaikki hyvät ideat tulevat. 1800-luvun lopussa juotiin viinillä terästettyä glögiä mutta kieltolain jälkeen glögin juominen loppui melkein kokonaa. 1970-luvun alussa glögi teki paluun ja on kuulunut siitä lähtien joulun perinteisiin.
Suomen sana glögi tulee ruotsin sanasta glögg, joka on muodostunut sanoista glödgat ja vin eli lämmitetty viini. Nykyaikana glögiä terästetään myös kirkkailla.
Tähän jäätelöön valitsin tämän vuoden uutuuden, ihan huikean Rocky Road glögin. Tämä ihanuus on kaikkea muuta kuin tavallinen glögi. Glögin makunystyröitä kutkuttava makuydistelmä on kypsän marjainen, pähkinäinen, vaahtokarkkinen, kardemummainen, kanelinen sekä kevyen suklainen. Lyhyesti sanottuna perkuleen herkullinen! Pakkohan tästä oli jäätelöä tehdä.
2 dl glögiä
3 keltuaista
1 tl perunajauhoja
2dl Plantin vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
loraus glögiä
punaista elintarvikeväriä
1. Erottele keltuaiset ja sekoita ne glögin joukkoon. Lisää myös perunajauhot. Vatkaa hyvin sekaisin, ettei perunajauhot jää vain klönteiksi.
2. Kuumenna miedolla lämmöllä samalla koko ajan vispaten niin kauan kunnes se on paksua vaahtoa. Ota kattila pois hellalta ja vatkaa vaahtoa vielä niin kauan kunnes se on jäähtynyt.
Tässä vaiheessa pitää olla tarkkana ja todellakin vatkata koko ajan, ettei keltuainen pääse kypsymään kokkareiksi. Ja hellan pitää olla miedolla lämmöllä.
3. Vaahdota vaniljakastike ja lisää se glögivaahtoon.
4. Itse lisäsin vielä lorauksen glögiä, koska halusin maun olevan voimakkaampi. Lisäsin myös punaista elintarvikeväriä antamaan lisää väriä jäätelöön.
4. Jos sinulla on jäätelökone niin jäätelö tulee itsestään mutta jos sinulla ei ole niin muista sekoittaa jäätelömassa muutaman kerran pakastamisen aikana. Oman jäätelöni tein Wilfan jäätelökoneella ja siitä lisää TÄÄLLÄ. Sieltä löytyy muuten maidottoman raparperijätskin ohje. :)
Tarjoile piparkakkumurskan kera.
Tämän jäätelön voit muuten tehdä myös glögitiivisteestä tai ihan mistä tahansa glögistä.
Tinskun keittiössä & Tyynen kaa- blogissa on tosi herkullinen juustokakkuresepti missä on käytetty tätä samaa glögiä. Käy ihmeessä nappaamassa resepti talteen! TÄSTÄ pääset hakemaan reseptin.
Antti ei muuten kovin paljon välitä maustetuista glögeistä vaan on perinteiden vaalia, mutta tämän glögin jälkeen, kuulemma muut ei maistu enää kummoisilta. :D Voitte sitten arvata mitä glögiä meillä on tälläkin hetkellä kaapissa. ;)
Oikein ihanan herkullista joulua <3
Oih, en oo koskaan kuullutkaan glögijäätelöstä mutta miksipä ei :)
VastaaPoistaHyvää joulua Marina ♥
Siis APUA.. nyt vasta huomaan nämä kommentit!! Anteeksi Maikku <3 Kannattaa kyllä kokeilla. :)
PoistaIhanaa joulua sinullekin Marina <3
VastaaPoistaAnteeksi myös sinulle Outi! <3
Poista