Viime viikonloppuna sain nauttia ihanasta yksinolosta. Vaikka olen onnellisesti naimisissa ja erittäin rakastunut, tarvitsen myös sitä omaa aikaa itseni kanssa.
Nyt tähän tuli tilaisuus vähän kuin vahingossa. Olimme suunnitelleet viikonloppureissua Härmään mutta sain perjantaina puhelun, missä kysyttiin pääsisinkö lauantaina töihin vanhaan työpaikkaani. Ja töistähän ei yrittäjä voi kieltäytyä niin sitä nyt sitten nautittiin viikonlopusta itseni kanssa. :)
Olin saanut anopin kasvattamia punajuuria ja kun Antti ei punajuuria voi sietää, nyt olikin loistava hetki herkutella näillä ihanilla maan antimilla.
PUNAJUURIRISOTTOA, VUOHENJUUSTOA ja TIMJAMIÖLJY
1 sitruuna
100 ml extra neitsyt oliiviöljyä
2 rkl silputtua timjamia
n. 500g punajuuria
1,5 l kanalientä / kasviliemi käy myös
1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
300g risottoriisiä
125ml punaviiniä
60g suolatonta voita
120g pehmeää vuohenjuustoa
-Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen.
Tee ensin timjamiöljy.
-Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Vispaa kuoren ja mehun joukkoon 2 rkl oliiviöljyä ja 1 rkl silputtua timjamia. Mausta lopuksi suolalla ja pippurilla ja anna tekeytyä.
-Kääri punajuuret folioon ja anna paahtua 45 min tai kunnes ovat pehmentymässä. Itsellä punajuuret olivat uunissa n. tunnin.
-Kun punajuuret ovat jäähtyneet, kuori ne ja pilko pienemmiksi paloiksi.
-Laita punajuuret uunivuokaan, lisää päälle 2 rkl oliiviöljyä ja anna paahtua uunissa kunnes ne alkavat karamellisoitua.
-Sekoita puolet punajuurista 400ml kanalientä ja tee niistä pyree, joko sauvasekoittemella tai blenderillä. Itse käytin blenderiä, koska muuten meillä olisi koko keittiö ollut täynnä punajuurta. :D Tarvittaessa pyreen voi vielä siivilöidä mutta ainakin tämä Wilfan blenderi on niin tehokas, että siivilöintiä ei tarvita.
-Lisää pyree lopun kanaliemen sekaan. Kiehauta keskilämmöllä ja alenna sitten lämpöä niin, että liemi pysyy lämpimänä.
-Lisää loppu oliiviöljy pannulle ja lämmitä keskilämmöllä. Lisää silputtu sipuli, valkosipuli sekä 1 rkl silputtua timjamia ja kuullota pehmeiksi.
-Lisää riisi ja kypsennä 2 minuuttia.
-Lisää punaviini ja keitä kasaan.
-Lisää punajuurilientä pienissä erissä. Lisää nestettä lisää vasta sitten, kun aikaisempi on imeytynyt. Anna riisin kypsyä kunnes se on al dente. Kypsymisaika vaihtelee käyttämäsi riisin mukaan. Sekoittele riisiä koko kypsymisen ajan.
-Riisin kypsyttyä, ota kattila pois levyltä, lisää voi, loput paahdetut punajuuret ja sekoita.
-Tarjoile punajuuririsotto vuohenjuustolla ja timjamiöljyllä. Ruokajuomaksi esim. punaviiniä.
Alkuperäisen reseptin olen löytänyt joskus netin syövereistä.
Oletko jo muuten kokeillut tätä punajuurihummusta?