Romanttista illanviettoa ruuan merkeissä


Mun ja Antin yhtenä yhteisenä harrastuksena on ruuanlaitto.
 Molemmat olemme sellaisia kokeilevia kokkeja. Joskus sävelletään valmista reseptiä tai sitten kehitellään omia reseptejä.

Valmisruokia meillä syödään todella vähän, ihan siitä syystä, koska omatekemä on vain tuhat kertaa parempaa ;) 

Viime lauantaina meillä oli taas kahdenkeskinen ilta ja sehän tarkoittaa sitä, että romantiikkaa olisi ilmassa. Hyvääkin parisuhdetta tarvitsee pitää yllä ja vaalia. Meillä yksi tapa vaalia parisuhdetta on romanttiset kolmen ruokalajin kynttilä-illalliset.
Silloin, kun ensi kertaa menin Antin luokse niin hän oli valmistanut minulle juurikin kolmen lajin kynttiläillallisen <3
 Tie naisen sydämeen vie vatsan kautta :)



Oman pihan kukkasia, pionit eivät silloin vielä kukkineet

Aina välillä meillä on jokin teema, minkä ympärille kokoamme ruuan. Tällä kertaa teemana oli chili. Itse tykkään chilistä, kun sitä käyttää kohtuudella eli silloin kun se antaa sellaisen pienen potkun. Antti puolestaan tykkkää tulisesta mutta nyt kun  minäkin olin syömässä niin kohtuudella mentiin. 

 Chili-porkkanasosekeitto


Tykkään näistä a'la Saran lautasista. 

Alkupalaksi tein keittoa. Tämä keitto on todella helppo ja suht nopea tehdä ja mikä parasta, tätä voi muunnella omien makutottumustensa mukaan.
Keittoon tarvitset:

-n.500g porkkanoita
-8dl vettä
-pala purjoa
- 1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
-punaista chiliä maun mukaan
-kanaliemikuutio
-pienehkö sipuli
-2 valkosipulinkynttä
-purkki kermaista kookosmaitoa
-persiljaa
(suola, pippuri)

Kiehauta vesi ja liemikuutio. Lisää paloitellut porkkanat, purjo, sipuli, raastettu inkivääri, chili ja valkosipulit. Chilistä saa miedomman, kun jättää siemenet käyttämättä.
Kun porkkanat ovat kypsyneet, soseuta ne esim. sauvasekoittimella. Lisää lopuksi kookosmaito ja persilja. Muista lämmittää keitto vielä ennen tarjoilua.
Tämä toimii myös erittäin hyvin raejuuston kanssa. 

Meillä chilin määrä antoi juuri sen oikeanlaisen potkun tuolla suun takaosassa. En lisännyt suolaa enkä pippuria. Jos et  tykkää kookoksen mausta, käytä silloin jotain muuta kermaa. 



Pääruuan teki Antti. Lohkoperunoita ja porsaan ulkofilepihvejä. Näistä en osaa reseptiä kertoa sen enempää, kun että Antti oli lohkoperunoihin laittanut myös punaista chiliä ja tummaa suklaa tavallisten mausteiden lisäksi.
Oli yllättävän hyvää eikä suklaa maistunut mitenkään hyökkäävästi. Pihvien marinadissa oli mukana tottakai chiliä. Harmi, kun Antti ei ollut laittanut reseptiä ylös. 

Jälkiruoka oli taas minun kontollani kuten aina yleensäkin. Koska chili oli meillä se punainen lanka niin pitihän sitä olla myös jälkkärissä. Hieman se ensin aiheutti miettimistä mutta onneksi on google :)
Meillä kaikki rakastaa créme brûléeta, joten mikäs sen parempi päätös ruualle.

 Chili-suklaa crème brûlée





Chilin voimakkuutta voi tässäkin itse vaihdella oman maun mukaan. Me käytetään yleensä niitä punaisia chilejä mitä Prismassa myydään irtomyynnissä. Rawit- chili on omaan makuun liian voimakas.
Alkuperäinen ohje on täältä

Montaa raaka-ainetta tämä ihanuus ei vaadi 

4 dl kuohukermaa
2 tl vaniljasokeria
1-2 punaista chiliä tai kukin oman makunsa mukaan
1 1/2 tl kanelia
5 keltuaista
vajaa 1/2 dl hienoa sokeria
100 g tummaa suklaata ( vähintään 70% kaakaota)

Suklaaseen kannattaa panostaa eikä missään nimessä valita sitä ihan halvinta.

Rapean kuoren saamiseksi tarvitaan kideruokosokeria tai tavallista sokeria

Laita kattilaan kerma, pieneksi hakatut chilit ja kaneli.
Kiehauta seos.
Lisää sitten suklaa paloina ja sekoita tasaiseksi. Massa kannattaa tässä vaiheessa siivilöidä, jos ei halua suutuntumia ja varsinkin silloin siivilöinti, jos siemenet on olleet mukana antamassa makua.

Keltuaiset ja sokeri vatkataan vaahdoksi ja sekaan kaadetaan lämmin kerma-suklaa massa, kunnolla vatkaten.

Jaa taikina uuninkestäviin vuokiin, meillä oli käytössä Lidl:stä juuri näitä varten ostetut kipot. 
 Peitä kipot foliolla. Toisella kertaa en kyllä peittänyt, enkä huomannut mitään sen kummempaa eroa.
Laita annosvuoat isompaan vuokaan ja kaada vuokaan kiehuvaa vettä brûlée vuokien puoleen väliin asti.

Brûlèet laitetaan 150 asteiseen uuniin n. 30-45 minuutiksi.
 Laitoin kiertoilmalle ja uunin lämpötila 140 astetta ja puolisen tuntia riitti. 
Kannattaa muistaa, että jokainen uuni on omanlaisensa ja varsinkin loppuvaiheessa kannattaa kurkailla uuniin vähän väliä.

Kypsennysajan jälkeen annetaan brûlèitten  jäähtyä rauhassa. Mieluiten seuraavaan päivään, mutta vähintään pari kolme tuntia jääkaapissa. Massan kuuluu olla kylmä ennen kuorutusta.

Sitten onkin sen rapsakan kuoren valmistus. Kylmien brûléiden pintaan ripotellaan tasainen kerros sokeria. Minä käytin ruokosokeria mutta tavallinen hienosokerikin käy vallan mainioisti.

 Kaasupoltin käteen ja tohottamaan. Sokerin kannattaa antaa ottaa itseensä hieman väriä sulaessa mutta muista olla kuitenkin varovainen. Sokeri palaa tosi helposti ja palanut sokeri ei maistu todellakaan hyvälle.
Silloin, kun mulla ei vielä tota tohotinta ollut, laitoin uunin grillivastukset melkein täysille ja nopeasti sulatin sokerin niiden alla. Paljon nopeammin ja nopeammin kyllä hoituu tällä tohottimella eli suosittelen sen hankkimista. 

Kun lusikka osui kuoreen, siitä kuului se rapsahdus ja voi että kuinka hyvää tämä oli.



Tämä jälkkäri on helppo valmistaa ja kannattaa kyllä kokeilla. Tehtiin puolikas versio ohjeesta, ohje on kuudelle ja meitähän vain kaksi.
Voin sanoa, että harmitti :D oli meinaan todella hyvää ja koostumus on ihanan pehmeää.

Eikä unohdeta niitä kynttilöitä <3 


Miten teillä pidetään parisuhteesta huolta vai kulkeeko se omaa polkuaan? 

Edit. tekstiä on hieman muutettu 

10 kommenttia :

  1. Oijoi kun teillä on ihana illallinen ollut! Mahtavaa kun tykkäätte kokkailla yhdessä :) Se voi parhaimmillaan olla tosi kivaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnea oli vielä se, että Antti tekee hyvää ruokaa :D

      Poista
  2. Oijoi, toi jälkkäri! *kuola valuu* :p

    VastaaPoista
  3. Toi jälkkäri on varmasti ihanaa :P~~

    Me hoidetaan parisuhdetta treffi-illoilla aina silloin tällöin; tinttaralla isovanhempien luo hoitoon ja sitten mennään leffaan/syömään/tai ollaan vaan kotona ja rentoudutaan ruoan parissa (ja nukutaan päikkärit!) :D <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kyllä kokeilla.

      Teillä vähän samat hoitotoimenpiteet kun meilläkin paitsi ilman noita päikkäreitä :D <3

      Poista
  4. Voi vitsit miten herkun kuulosta. :P Ja tuo jälkkäri on niin namin näköstä että voihhh. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siitä tosi kiva toi jälkkäri kun siitä voi muokata juuri sen laisen kun haluaa.

      Poista
  5. Ihana tapa teillä hoitaa parisuhdetta! <3 Meillä tärkeää on läheisyys ja hellyys päivittäin. Toisen huomioon ottaminen ja joskus kivat pienet yllärit, esim. tuo toiselle suklaata yms.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo kuulostaa kovin tutuilta täälläkin. Juurikin tuo toisen huomioon ottamanen on todella tärkeää, ketään ei saa ottaa itsestään selvyytenä, Suklaan saaminen on <3

      Poista

Kiitos paljon kommentistasi. Se on minulle tärkeä.