Gluteenittomat ja maidottomat munkit





Vaikka ikää on jo reippaasti päälle 40 niin en ole koskaan tehnyt itse munkkeja. No, tänä vuonna päätin sitten ottaa härkää sarvista ja tehdä gluteenittomia munkkeja itse. 


Nämä munkit ovat myös maidottomia mutta voit halutessasi käyttää maitoa ja voita. 

Ensin en meinannut laittaa koko reseptiä tänne mutta niistä tulikin niin pirun hyviä, että on pakko jakaa ne teidän kanssa. :D 


Gluteenittomat munkit







2 1/2 dl mantelimaitoa 
25g tuorehiivaa
2 tl psylliumia
1 tl Vanila vaniljasokeria tai  
2 tl tavallista vaniljasokeria
ripaus suolaa
1,5 tl kardemummaa
1 1/2 dl fariinisokeria
n. 6dl gluteenittomia jauhoja (itse käytin Pirkan vaaleaa jauhoseosta) 
1 muna
100g margariinia 

Lisäksi tarvitset 
Paistamiseen öljyä ja munkkien sokeroimiseen hienoasokeria


Ota aineet hyvissä ajoin huoneenlämpöön. 

Lämmitä mantelimaito kädenlämpöiseksi eli +37 asteiseksi. Käytin Alpron sokeritonta mantelimaitoa. 

Murenna ja liota hiiva mantelimaitoon. Lisää psyllium, sekoita hyvin ja anna seoksen turvota kymmenisen minuuttia.

Sekoita seoksen joukkoon vaniljasokeri, fariinisokeri, kardemumma ja suola. 

Lisää noin puolet jauhoista vatkaten ja jatka vatkaamista parisen minuuttia. 

Lisää kananmuna ja huoneenlämmössä pehmennyt rasva. Lisää loput jauhot erissä ja seuraa taikinaa. Riippuen jauhoista, niitä voi joskus tarvita hieman vähemmän ja joskus taas enemmän. 

Vaivaa taikinaa niin kauan kunnes se irtoaa taikinakulhon reunoista. Gluteenittomat taikinat ovat koostumukseltaan erilaisia mitä vehnäjauhoista tehdyt. 

Jaa taikina haluamasi kokoisiksi paloiksi. Me teimme tästä taikinasta 21 munkkia. 

Pöyrittele pulliksi, tee sormella niihin reikä ja isonna varovasti. Venyttämällä et saa kauniita munkkeja.  
Kohota munkit liinalla peitettynä lämpimässä paikassa reilu puolisen tuntia. 

Kuumenna öljy kattilassa 180 asteeseen. Kattilan kansi kannattaa ottaa siihen viereen, koska kuuma öljy saattaa syttyä palamaan. 
ÄLÄ MISSÄÄN NIMESSÄ PIDÄ LIESITUULETINTA PÄÄLLÄ UPPOPAISTAESSA!
Varo myös, ettei kuuman öljyn sekaan pääse vettä. 

Nosta muutama munkki paistumaan samaan aikaan. Paista munkkeja 2 minuuttia per puoli.
Nosta munkit ensin talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen öljy imeytyy talouspaperiin.

Sokeroi munkit lämpiminä. Itse käytin sokeroinnissa erikoishienoa sokeria. 






Munkithan ovat parhaimmillaan hieman vielä lämpiminä, ihan liiankin hyviltä. Tuli sitten syötyä munkkeja niin, että maha oli ihan piukeena :D  Munkit maistuvat hyviltä myös kyllä seuraavanakin päivänä. 

Jos munkkeja jää niin laita ne paperipussiin tai sitten laita ne liinan sisään. Tällöin sokeri ei sula päältä pois. 

Monesti käy niin, että gluteenittomuuden huomaa monissa leivonnaisissa mutta näissä ei!


gluteeniton munkki




Lasissa on itsetehtyä inkiväärisimaa. Itse en niin simasta välitä vaan syön munkkini pelkiltään tai sitten kahvin kanssa. 

Mites sinä syöt munkit, simalla vai ilman? 



Mukavaa vappupäivän jatkoja. :) 

Love

1 kommentti :

  1. Olet kyllä melkoinen kokki (btw) ja yllätät aina mielenkiintoisilla resepteillä!

    Meikäläinen on leiponut munkkeja oikeastaan pitkin vuotta, kun meidän vanhempi tytär on innostunut vegaaneista versioista. Mitä öljyä muuten käytit? Me ollaan käytetty jo rypsiä tai rapsia, eikä olla juurikaan eroa noteerattu (lue ehditty noteerata, kun ovat niin hyviä ja kiire syödä heh:)

    Mutta siis tuosta liesituulettimen käytöstä - meillä se on aina huutanut, koska käryhän olis kaamea ilman sitä! Ja kyllä vaan, jos palo syttyis, niin sinnehän se tosiaan humahtaisi leviämään.. Miten sinä hoidit tuon kärypuolen ilman liesituuletinta?

    Mukavaa keväistä vappuweekendiä <3

    VastaaPoista

Kiitos paljon kommentistasi. Se on minulle tärkeä.