Yosa, maitoallergikon herkkuMaitoallergiassa maidon proteiini eli valkuaisaine aiheuttaa ihmiselle allergisen reaktion. Allerginen reaktio syntyy kun elimistö yrittää torjua maidon proteiinia. Maitoproteiinin sietokyky voi vaihdella paljon. Osalle allerginen reaktio voi tulla jo muutamasta millilitrasta (litran tuhannesosasta) maitoa. Oireet saattavat ilmetä vasta pitkän aikaa maitoproteiinin saannin jälkeen. Maitoallergiassa ei allergisoi maitosokeri, eli laktoosi.

Maitoallergiasta moni on varmaan kuullut mutta kuinka moni tietää oikeasti mitä se on. Itse en tiennyt ennen kuin aloin asumaan maitoallergikon kanssa saman katon alla. Itse luulin, kuten useat kuka on Antin allergiasta kuulleet, että kyse on laktoosista. Väärässä olin, koska sillä ei ole mitään tekemistä laktoosin kanssa vaan maitoproteiinin. 
Maitoallergia voi olla myös vaarallinen, Antti on ollut sairaalahoidossa ja mennyt aika huonoon kuntoon maitoproteiinista nuorempana. Eli tarkkana saa olla mitä suuhunsa pistää. 
Yleisimpiä oireita ovat ilmavaivat, turvotus, vatsakivut ja ne voivat olla sitten todella pahoja. 
Tarkkana saa olla kaikkien uusia ruoka aineiden kanssa ja myös jos ravintolaan mennään syömään niin monesti Antti joutuu varmistamaan voiko hän ruokaa tilata. Sääliksi käy Anttia kun pitäisi jälkiruokaa valita. Usein käy niin, että ainut jälkkäri minkä hän voi ottaa on kahvi. 

Teemme paljon sellaisia ruokia missä voidaan käyttää kaurakermaa, kauramaitoa tai muita vastaavia valmisteita, mutta jokuset ruuat ne vaan vaativat sen kerman maun. Antti pystyy syömään maitotuotteita kunhan niitä on kuumennettu tarpeeksi kauan, että se maitoproteiini on siitä hajonnut. 

 Onneksi on markkinoilla myös sellaisia tuotteita mitkä sopivat myös maitoallergikoillle ja Yosa on yksi niistä. 

Yosa välipala

Yosat on kotimaisesta täysjyväkaurasta valmistettu kuitupitoinen välipala. Ne sisältävät eläviä maitohappo- ja bifidobakteereita. Hyvän makunsa ja tuoksunsa lisäksi mukana olevassa kaurassa on paljon elimistölle hyviä ominaisuuksia. Kauran beetaglukaanikuitu edistää suoliston ja vatsan toimintaa. Vapauttamalla hitaasti energiaa se antaa kevyen olon ja pitää nälän tunnetta poissa. 

Kaikki Yosat ovat 100% kasviperäisiä ja säilöntäaineettomia.  Yosat ovat myös vähägluteenitomia tai gluteenittomia. 

Meidän jääkaapissa on koko ajan näitä kahden välipalan pakkauksia. Omat lempparini on ananas ja sitrus.
 Antti tykkää näistä melkein kaikista mutta luumua ja suklaata en ole meillä huomannut olevan kun kerran. Lemppari taitaa olla kuitenkin metsämarjat. Näissä on sitten kyllä ihanan raikas sitruunainen tai  marjainen tuoksu. :) 

Syyskuussa on tullut uutena tuotteena Yosa Sport Marjamix. Yksi purkillinen sisältää 10 grammaa herneproteiinia eli se pitää kylläisenä pitkään ja tästä johtuen treenajillekkin tosi hyvä välipala. 
Toinen Yosa Sport tuote on Ananas-Appelsiini.Rasian kannessa on mukana lusikka eli todella helppo välipala syödä myös reissun päällä :) 

Herne on valittu Yosa Sport-tuotteoden proteiiniksi hyvän makunsa vuoksi sekä antamaan ihanan pehmeän koostumuksen. Herneproteiinissa on myös korkea proteiinipitoisuus ja hyviä aminohappoja, eli todella monipuolinen kasviproteiini.  Verrattuna noihin toisiin välipaloihin, Antin mielestä tässä on ehkä hieman talkkunamainen maku. 
Koostumus tässä on hieman pehmeämpi omasta mielestä tässä Sportissa on hieman erilainen maku kun noissa toisissa. 
Tätä voisi verrata ehkä rahkaan. 
Meillä Yosaa syödään aamupalana, välipalana ja iltapalana eikä ole päivääkään, ettei Yosaa meidän jääkaapista löydy. :) Löytyy teidän jääkaapista Yosaa? 
8 kommenttia :

 1. Löytyy, käytän Yosa tuotteita koska Ibs. Hyvänmakuisia, ehkä vähän kalliita mutta niinhän nämä erikoisemmat aina on :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hintaa näillä on kyllä mutta kuten sanoit niin ne erikoisemmat aina maksaa.

   Poista
 2. Maitoallergikko ilmoittautuu! Varmaan jokainen, johon oon törmännyt, on luullut maitoallergian ja laktoosiallergian olevan sama asia. Usein huomaa, että allergia on lähinnä ongelma muille, ei itselleni. Ei mua tarvitse sääliä siitä, etten pysty käyttämään maitotuotteita :D Kun on suurimman osan elämästään elänyt tietyllä ruokavaliolla, ei sitä osaa kaivata muuta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä olet kolmas kenen teidän olevan maitoallergikko. Kun se ei ole niin yleinen niin heti sitä luullaan liittyvän laktoosiin, niin kun itsekkin luulin.

   Antti taas osaa kaivata esim. juustoja, mitkä ovat olleet hänen herkkujaan ja muitakin . Ehkä sääli oli väärä sana, harmittaa olisi ollut parempi vertaus. Ilme on joskus ollut kun uitetulla koiralla kun on jälkkärilistaa katsellut :D

   Poista
 3. Yosa on niin, niin hyvää, ai että. .<3

  VastaaPoista
 4. Mä olen tosi huono syömään mitään yogurtteja. Joten ei löydy yosaakan. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yogurtteja itsekkin syön tosi harvoin enkä näitäkään joka päivä.

   Poista

Kiitos paljon kommentistasi. Se on minulle tärkeä.