Juhannustaikoja

Mä niin toivon, että tänä vuonna olis hieman lämpeämmät ilmat kun viime vuonna juhannuksena. 13 astetta ei oikein paljon lämmitä ja vielä vesisade siihen päälle niin mökkijuhannus on taattu :D 
Samalla kun aloin miettimään mitä kaikkia herkkuja teen juhannukseksi tänä vuonna, jostain ihme syystä mieleen ponnahti juhannustaiat :D Ehkä varmaan sen taikia, jos vaikka taikomalla saisi taattua hyvät ilmat.
 Tajusin, etten ole tainnut eläissäni tehä yhtään juhannustaikaa. Tarvii vielä kyllä varmistaa äipältä onko asia tosiaankin näin. 
Juhannustaiat ovat vanha kansanperinne ja liittyvät yleensä mahdolliseen tulevaan puolisoon ja naimaonneen. Taikojen avulla koitettiin ennustaa tulevaa sulhasta. Nykyään juhannustaijat taitavat olla aika pitkälti menneen talven lumia, ei ainakaan kukaan mun tuttavapiiristä niitä tee taikka sitten ei vaan kerro tekevänsä.

Siitä sainkin sitten idean kerätä muutamia erilaisia juhannustaikoja, jos vaikka joku teistä innostuisi tekemään. 

Tunnetuin ainakin itselle on 7 kukkaa tyynyn alle. Eli ennen nukkumaan menoa juhannusyönä 7 eri niityltä pitää poimia 7 erilaista kukkaa ja sitten vielä ylittää 7 eri aitaa. Tämän jälkeen kukkat laitetaan tyynyn alle ennen nukkumaan menoa. Tulevan sulhasen pitäisi sitten ilmaantua uneen. Joillakin paikkakunnilla kukkien määrä on ollut 9. 
Kaupunki oloissa tämän taian tekeminen saattaa aiheuttaa hieman hankaluuksia. Ei sitä oikein voi mennä kukkapenkeistä nyppimään kukkasia ja loikkia alasti piha-aitojen yli :D 
Yleensä juhannustaiat olisi parempi tehdä alasti, jotta se onnistuu. Mistäköhän sekin on saanut alkunsa? 
Toinen tunnettu taika on missä katsotaan kaivoon, lampen taikka lähteeseen juhannusyönä. Tämäkin pitäisi tehdä mielummin alasti, hmmmm. Veden pinnalta näät tulevan puolisosi.
Tämän voisi helposti tehdä kaupunkialueella mutta jättäisin kuitenkin vaatteet päälle tai helposti saatat sitten viettää yösi putkassa. Kotosalla voisi katsastaa esim. vesiämpäriin tai altaaseen varmuuden vuoksi, vessapyttyyn katsomisen  jättäsin kuitenkin väliin ;) 
Jos tavoittelee hyvää naimaonnea niin sitten vaan kierittelemään juhannusyönä nakuna kasteiselle niitylle, kannattaa myös kuunnella juhannusyöllä käen kukuntaa. Niin monta kertaa kun käki kukuu, niin monta vuotta joutuu sulhoa odottelemaan ja jos se ei kuku lainkaan niin onni potkaisee jo samana vuonna.

Jos sattuu  viettämään juhannusyönsä metsan siimeksessä taikka innostuu muuten vaan lähtemään kävelylle niin kannattaa olla tarkana. Jos näät virvatulen palavan, sen alta löydät aarteen. 
Muutamia saunaankin liittyviä taikoja on olemassa. Kun juhannusaattoyöksi laittaa sitomattoman vihdan tyynyn alle, näkee tulevan puolisonsa yöllä sitovan sen. Taikka kun saunasta tullessaan juoksee juhannusyönä ruisvainion ojia, niin yhdeksännessä ojassa tulee sulho vastaan.

Tulevan sulhon voi nähdä myös jos kello 12 juhannusyönä kiertää saunan kolmesti ja katsoo sitten luukusta sisään. Kannatta varautua sitten jollakin lahjalla tai muuten pahat voimat uhkaavat. 
Saunassa kylpemisen jälkeen kannattaa viskata vihta saunan katolle. Sieltä suunnalta mihin vihdan varsi näyttää sulhanen saapuu. 

Jos taas uni ei ota tullakseen juhannusyönä, kannattaa aloittaa siivous. Makuuhuoneen lattia lakaistaa ilkimullikkana ainoastaan punainen rihma vyötäisillä. Sulhasen haamu tulee tervehtimään. Siis kuka haluaa jonkun haamun moikkamaan? Juu ei kiitos.
Sulhasesta voi uneksia hieman helpommallikin tavalla meinaan laittaa vasemman jalan sukan väärin päin. 

Sinkkujen kannattaa olla tyytyväisiä jos juhannuskokon savu tulee silmille, se pääsee pian naimisiin. 
Juhannussaunan yhteydessä kävellään, yllätys yllätys, alasti takapuoli edellä kohti puupinoa. Siihen halkoon mihin takapuoli osuu voidaan sitten ennustaa millaisen  rakastajan saa. Jos halko on halkaistu mies on toisen naisen eli varattu ja jos taas halko on kokonainen, mies tulee täysin omaksi. 

Se mikä itselle jäi näistä juhannustaioista mieleen oli alastomuus. Minkä ihmeen takia melkein kaikki pitää tehdä ihan ilkimullikkana? Nämä ovat selkeesti pakko olla jonkun miehen keksimiä taikoja :D 

Mites on, meinaatkos tehdä tänä vuonna jonkun taian? Ja jos sulla on joku muu taika tiedossa niin olisi kiva kuulla siitäkin :) 

12 kommenttia :

 1. Mä en oo tehnyt juhannustaikoja sitten lapsuuden. Mökille mekin ollaan menossa ja mietin untuvatakin pakkaamista mukaan. Ei hyvältä näytä. :D

  VastaaPoista
 2. Täällä on tehty taikoja aina silloin tällöin, eniten varhaisteininä kavereiden kanssa mutta vieläkin vasemman jalan sukka menee juhannusyöksi nurinpäin jalkaan ;) En edes ole taikauskoinen, mutta juhannuksen tunnelmaan sopii niin ihanasta kansanperinteistä tutut taiat - se alastomuus on kyllä jäänyt vähemmälle :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana :) Tarvii varmaan itekke kääntää villasukka väärin päin.

   Mutta teininä hilluit ilkimullikkana? :D

   Poista
 3. Yks taika on laittaa virsikirja tyynyn alle. Sitä me tehtiin pentuna... :D

  VastaaPoista
 4. Mä todellakin toivon, että tää sadesää väistyy auringon tieltä perjantaiksi! Juhannustaikoja tuskin teen, mutta olisi ihan kiva nauttia muuten juhannuksesta lämpimässä säässä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No älä muuta sano!
   Meillä pitäis olla joka vuotiset mölkkykisat. Viime vuonna jouduttiin jättämään väliin säiden takia :(

   Poista
 5. Karmeeta viime juhannus oli mökillä kyllä hyytävä, tosin saimme nauttia auringostakin muutaman tunnin. Tänä vuonna ei tule mökille mentyä, juu ei. .)

  VastaaPoista
 6. Hih, hauska postaus. :D Empä oo ite koskaan juhannustaikoja taikonu, mutta onhan ne kyllä varmasti hupasia.:D Ite toivon että ois ihan hitusen lämpimämpi juhannus ku viime vuonna, ulkona ku kuitenki oon. :D

  Haastoin sinut mukaan Liebster awardiin. http://satunkynnet.blogspot.fi/2015/06/liebster-award.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää oli hieman erilainen :D

   Käyn pyhien aikana kurkkaamassa, kiitos vaan haasteesta :)

   Poista

Kiitos paljon kommentistasi. Se on minulle tärkeä.