MBT-jalkine, paljon enemmän kuin pelkkä kenkä

Kuinka moni meistä oikeasti miettii millaisissa asennoissa vartalomme on päivän aikana. Pakko myöntää, itse en paljon ole siihen kiinnittänyt huomiota. Tajusin juuri, että istun  nytkin ihan lysyssä tässä sohvalla, pakko nousta istumaan selkä suorassa. Sitä vaan niin helposti lysähtää kasaan. 

Edellisessä työpaikassa tein myös kaiverruksia, myyntityön ohella ja, kun työasennot eivät ole täysin ergonomisia niin vuosien saatossa jossain vaiheessa alkaa kroppa hajoamaan. Niin kävi myös minulle. 
Selkä otti ja petti. Bussiin nouseminen oli yhtä tuskaa, tai sitten sieltä pois tuleminen, jalat saattoi lähteä yhtäkkiä alta. 

 Nukkumaan en pystynyt kunnolla silloin en kärsinyt uniongelmista, istuminen oli kauheeta saatikka sitten seisominen. 


Minulla todettiin loppujen lopuksi olevan vasemmalle kääntyvä kierteinen skolioosi. Fysioterapeutin, jumpan, kipulääkkeiden ja relaxantien avulla sain selän taas toimimaan. Mutta eihän se kuitenkaan vaivaa parantanut lopullisesti eli vieläkin, jos olen vähääkään huonossa asennossa liian kauan niin selkä alkaa antamaan merkkejä. 
Kukkapenkit minun pitää perata useammassa erässä, kantaminen pitkiä matkoja ei onnistu, vasen jalka alkaa puutumaan, jos istun väärässä asennossa ja pitkään paikallaan seisominen ottaa selän päälle aikaslailla. 
Ryhtikään ei ole hyvä eli sekin on yksi syy selkävaivoihin, olkapäät kääntyy itsestään liian eteen ja sitten koko kroppa vajoaa lysyyn. 
Korkkareilla sitä vetää itsensä hyvään ryhtiin ihan itsestään mutta en minä jaksa korkkareita koko ajan pitää. 
Seisomatyö vielä tähän päälle niin avot, kengillä on tosi iso merkitys itselle jokapäiväisessä elämässä. 

Tuon koukuttavan PokemonGo:n innoittamana olemme miehen kanssa lähdetty oikein urakalla tekemään kävelylenkkejä. Pelatessa ei huomaakaan kuinka pitkiä matkoja sitä oikein tuleekaan käveltyä. 
Ekalla viikolla tuli käveltyä melkein 60 kilometriä ja se oli tällaiselle sohvaperunalle aikamoinen saavutus. Eipä ollut sitten mikään ihme, kun viikon jälkeen alkoi oikea nilkka huutamaan hoosiannaa. Siinä sitä sitten nilkutettiin muutama päivä. 

Selkälihakset ja vatsalihakset olivat pääseet taas sohvaperuna-aikana rapakuntoon ja se on myös yksi syy tuohon selän oikutteluun. Onneksi olen saanut liikunnasta taas uudelleen kiinni ja selkäkin kiittää. 

 Sain blogin kautta mahdollisuuden päästä testaamaan MBT-jalkineita, jotka auttavat myös parantamaan ryhtiä. 

MBT- jalkineet  ovat Sveitsiläinen keksintö ja lanseerattiin markkinoille 1996 ja Suomessa näitä on ollut myynnissä vuodesta 2006 lopusta lähtien. 

Mikä tekee näistä MBT- jalkineista sitten niin erilaisen kuin muut kengät? 

Nämä MBT:t ovat juurikin omiaan Milon lenkityksillä. 


MBT on maailman ensimmäinen epävakaa fysiologinen jalkine. 
Kenkiä on käytetty alaraajojen nivelten tuki- ja liikuntaelin vaivojen ennaltaehkäisyssä, kuntoutuksessa ja hoidossa jo 18 vuoden ajan. 
Kenkiä on tutkittu niin euroopassa kuin yhdysvaltalaisissa yliopistoissa ja tutkimuksissa on huomattu jalkineiden vähentävän lonkka- ja polvinivelten kuormittumista. MBT:t lisäävät vartalon ja alaraajojen tukivien lihasten aktiivisuutta, kehittävät tasapainoa ja vartalon asentohallintaa. Juurikin sitä mitä tarvitsen, koska samalla kun asentohallinta paranee niin paranee myös ryhtikin. 

MBT jalkine on Euroopassa hyväksytty ainoana fysiologisena jalkineena luokan 1 lääkinnälliseksi välineeksi. Lääkinnällinen apuvälinen on direktiivin mukaan väline, jota voidaan käyttää joko yksinään tai yhdistettynä, ja jota valmistajan mukaan on tarkoitus käyttää ihimisillä seuraaviin käyttötarkoituksiin: sairauden ehkäiseminen, hallitsiminen, hoito tai lievitys, joka ei kuitenkaan lääketieteellisesti, immunologisesti tai aineenvaihdunnallisesti varsinaisesti paranna tai hoida sairautta tai vaivaa, mutta joka voi auttaa tavoitteessa parantaa tai hoitaa sairautta. Näin kerrotaan MBT:n sivuilla näistä kengistä. 
Kantapäässä ja kärjissä on heijastimet, joka on mielestäni loistava lisä. Niitä tarvitaan ainakin täällä Suomen pimeissä illoissa. 


Olen testaillut kenkiä nyt kesän ja syksyn aikana eri tilanteissa. 

Ensimmäisen kerran kengät tuntuivat suoraan sanottuna hieman omituisilta. 
Pohja ei ole taasainen vaan se on hieman kuin kiilapohja mutta ei kuitenkaan. Sen johdosta kenkien kanssa voi melkeinpä keinua. 

Se mitä ryhdistä puhuttiin niin kenkien kanssa ryhti menee automaattisesti kuntoon, ihan kuin joku olisi kiinnitänyt hiuksiin narun ja siitä nostanut ylöspäin. Samalla lailla kuin itsellä korkkareiden kanssa. Vatsakin menee sisään kuin itsestään :) 

Mitä enemmän tuli kenkiä käytettyä sitä paremmin huomasin niiden hyödyn. Jonkun aikaa meni totutellessa näihin lenkkareiden jälkeen mutta nyt kun niihin on tottunut ei siihen keinumiseen edes kiinnitä huomiota. Pitkien matkojen käveleminen on paljon helpompaa näiden kanssa ja selkäkin kiittää siitä, kun ryhti on hyvä. 

Malleja löytyy juoksulenkkareista sandaaleihin, sandaalimalli olisi itselle hyvä työkenkänä. Jälleenmyyjät löydät tästä

Lämpimästi voin suositella näitä. Kannattaa käydä testaamassa varsinkin, jos sinulla on ongelmia selän, lonkkien, nilkkojen. polvien tai yleensä ryhdin kanssa. :) 

Mites teillä, onko ryhdissä korjaamissa? 
Oletko kokeillut MBT:n jalkineita? 


LoveJalkineet saatu testiin blogiin

18 kommenttia :

 1. Mulla on myös ryhdin kanssa ongelmia, olkapäät siis kääntyvät itsellänikin liikaa eteen. Olen nyt niihin pyrkinyt kiinnittämään huomiota, mutta hetken päästä löydän itseni taas lysähtäneenä. Nyt nuo kengät herättivät mielenkiintoni, sillä kärsin myös ajoittain polvivaivoista. Pitääpä siis tutustua lisää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan sama mulla. Vaikka kuinka yrittää kiinnittää niihin olkapäihin huomiota niin kohta ne taas on kääntynyt eteenpäin.

   Nämä ois sullekkin kyllä varmaan hyvä vaihtoehto. :)

   Poista
 2. Mulle pianon soittaminen on ollut sellainen juttu, joka pitää ryhdin hyvänä.
  Ihanaa kun olet löytänyt apua selkäongelmiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiennytkään, että soitat pianoa :) Itse soitin kanssa koulussa ja kotona meillä oli sähköurut :)

   Poista
 3. En ole kokeillut, enkä tiennyt tuollaisia olevankaan, lenkkeillen Crocseilla ja onhan ne mun jalat ihan kamalan kipeät!

  VastaaPoista
 4. Oonki unohtanu koko MBT:t, kun juoksin vaan aiemmin. Nää vois olla koiralenkeille loistavat.

  VastaaPoista
 5. Mulla on tällaiset kengät. Todella hyvät, mun ongelmaiselle selälle. Tykkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllätyin kuinka paljon kengillä saa parannettua selkävaivoja.

   Poista
 6. Mulla oli kans kroppa hetken aivan ihmeissään, kun Pokemon Gon myötä käveltyä tulee nykyään kymmeniä kilometrejä viikossa! :D Makeet kengät! <3

  VastaaPoista
 7. Ompa kätevät kengät!Mulla oli yhdet lenkkarit joissa samankaltainen pohja, pystyi keinumaan ja niillä oli tosi hyvä kävellä.Mulla ei ole ryhdin kanssa ongelmaa mutta selän kanssa muuten on ollut :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minkä merkkiset?
   Oi ei, selkävaivat on kyllä niin inhottavia.

   Poista
 8. Mulla kans selän ja ryhdinkin kanssa ongelmaa. Myös skolioosia todettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa käydä testaamassa näitä, omalla kohdalla ovat suuri apu.

   Poista
 9. On tuttu merkki ja jalkine! Toin ekat omat Suomeen jo 2008 Budapestistä, onhan niitä jo nyt saanut myös Suomesta useamman vuoden. On hyvät omalle selälle, niillä vaan piti ensin opetella kävelemään, onneksi tuli havainnollinen cd mukana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän aikaa kyllä meni totutellessa :) Kymmenisen vuotta on nyt Suomenssa ollut myynnissä.

   Poista

Kiitos paljon kommentistasi. Se on minulle tärkeä.