Itsetehdyt vaahtokarkit

Vaahtokarkki, se ihanan pehmeä karkki, joka sulaa sulaa suuhun. Itse rakastan grillattuja vaahtokarkkeja. Se ihanan rapsakka kuori ja venyvä sula sisus NJAM.....

Yleensä me olemme viettäneet vappua ihan kotosalla ja viimeistään silloin avattu grillikausi, tänä vuonna saimme kuitenkin kutsun vappupirskeisiin. Emäntä tykkää tehdä itse todella paljon kaikenmoista eli on aikas kätevä käsistään niin itse tehdyt vaahtokarkit ovat kiva pikku tuliainen näin vappuna ja muutoinkin :) 

 Vaahtokarkkeja olen tehnyt kerran aikaisemminkin Cian 18-vuotis synttäreille. 
Valittettavasti en muista sitten yhtään mistä netin syövereistä tämän reseptin löysin.  Resepti on helppo ja hyvä, itse ainakin onnistuin heti ensimmäisellä kerralla. Jos sinulla on monitoimikone niin se kannattaa ottaa esille. 

Vaahtokarkit




Aineita ei ole montaa ja melkein kaikki löytyy varmaan useamman kaapista jo valmiina :) 

9 liivatetta
2 dl vettä
4 dl mansikan makuista tomusokeria
1 1/2 dl sokeria
1 dl vaaleaa siirappia
3 huoneenlämpöistä valkuaista
2 tl vanilja-aromia

Pinnalle mansikan makuista tomusokeria

Vuoraa 25 x 32 cm vuoka leivinpaperilla.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.

 Mittaa kattilaan vesi, tomusokeri, sokeri, siirappi. 
Kuumenna seosta lastalla sekoittaen kunnes seos kiehahtaa. 
Säädä levy keskitasolle, meillä induktioliesi oli vitosella. Laita paistomittari kattilaan. Seos on valmis, kun se on 127 asteista.

Tähän vaiheeseen kannattaa varata aikaa. Lämpö nousee suht nopeaan sinne sataan asteeseen, sen jälkeen nousee aikas hitaasti.



Vähän ennen kun seos saavuttaa oikean lämpötilan niin vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. 
Kun sokeriseos on 127 asteista, ota se pois levyltä ja lisää siihen liivatteet ja vanilja-aromi. 

Kaada seos ohuena nauhana, hitaasti vatkaten valkuaisvaahdon joukkoon. Jatka vaahdotusta vielä 10 minuuttia keskinopeudella. Tässä vaiheessa monitoimikone on pelastus. 


Lisää kuvateksti

Levitä leivinpaperin päälle reippaasti tomusokeria ja siihen päälle vaahtokarkkimassa. 

Massan annetaan rauhassa jähmettyä huoneenlämmössä vähintään 7 tuntia, itsellä oli yli vuorokauden. Eikä ollut onneksi kuivahtanut.

Laita pöydälle leivinpaperi ja levitä siihen myös tomusokeria ja kumoa vaahtokarkkilevy sen päälle. 
Millään voimalla sitä levyä ei kannata kumota tai sitten koko huusholli on tomusokerissa :D 
Öljytyllä veitsellä saa hyvin massasta leikattua palasia. Leikatut palat kannattaa vielä pöyritellä tomusokerissa, koska muuten palat ovat tahmaisia.

Koostumus on juurikin ihanan ilmavan vaahtomainen :) 
Kesäksi pitää tehdä lisää ja kokeilla miten nämä toimii grillattuna.



Vaahtokarkit säilyvät parisen viikkoa ilmatiiviissä rasiassa huoneenlämmössä. Meillä ei viimeksi kyllä  nämä niin kauaa säilynyt :D

Purkki kaipaa vähän vielä tuunausta, että kehtaa viedä  tuliaisiksi :) 


Oikein IHANAAA vappua kaikille!!  
Onkos suunnitelmia huomiselle?

Itse alan suunnittelemaan vappukynsiä huomisiin juhliin. 


Love

36 kommenttia :

  1. Nami mitä herkkuja.
    Kivaa vappuviikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos vaan vaahtiksista tykkää niin kannattaa kyllä kokeilla :)
      Kiitos samoin Outi!

      Poista
  2. UUUU....vaahtokarkit ovat mun herkkuja :)
    Hauskaa vappua!

    VastaaPoista
  3. Oho, mä en oo koskaan aatellut että näitä vois tehdä itekin. Ihanan näköisiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan vahingossa näihin törmäsin ja pakko oli kokeilla :D Muutama tuunausversiokin on jo mielessä ;)

      Poista
  4. Pitää tehdä noita muksujen juhliin. Ihanaa vappua! Mä meen viä töihin ja sitten anopille nukkumaan ja syömään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilman muuta kannattaa tehdä :) Itsekkin olen neljään asti töissä ja siitä sitten kodin kautta juhliin :) Rentouttavaa ja maukasta vappua!

      Poista
  5. Vappu on herkkujen aikaa <3. Ihanaa vappua ystäväiseni <3!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin taitaa olla :) Kuin myös sinulle ystäviseni <3 !!

      Poista
  6. Oijoi. Näyttääpä herkullisilta!

    VastaaPoista
  7. Oon aina aatellut, et näiden tekeminen olis jotenkin paljon hankalampaa. Ei se nyt kuitenkaan vaikuta niin vaikealta, joten ehkä täytyy kokeilla joskus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilman muuta kannattaa kokeilla! Näiden kanssa ei tarvitse paljon kikkailla. Hankalinta on valkuaisen ja keltuaisen erottelu :D

      Poista
  8. Tuli ensimmäisenä mieleen, että voikohan näitä puristella ;) Näyttää hyviltä.

    VastaaPoista
  9. Nam - enpä olekaan muutamaan vuoteen noita kokeillut tehdä - enkä edes muista, miten viimeksi kävi. Kaipa ne hyviä olivat, katastrofit yleensä jäävät mieleen :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hih niin ne katastrofit kyllä muistaa aina liiankin hyvin :)

      Poista
  10. Omnomonmon, näitä olis pakko kokeilla! Kiitti vinkistä! :)

    VastaaPoista
  11. ooo näitä pitää ehdottomasti kokeilla joku kerta! Kiitti ohjeesta n__n

    VastaaPoista
  12. Uuh, mitä vaaleanpunaisia herkkuja. Näitä on kokeiltava. Mukavaa viikkoa sinulle. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä ovat kyllä kokeilemisen arvoisia :) Ihanaa viikonloppua <3

      Poista
  13. Oooh miten herkullisen näköisiä! Ei ole koskaan tullut edes mieleen tehdä itse vaahtiksia. Pakko napata tämä ohje reseptikansioon. Kiitos kun jaoit! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä on kyllä niin hyviä! Ole hyvä :) KIva kuulla, että sait tästä repseptikansioon täytettä :)

      Poista
  14. Vastaukset
    1. Kannattaa kyllä kokeilla mutta varoituksena, nämä loppuu kesken :D

      Poista
  15. En edes tajunnutkaan aiemmin, että vaahtokarkkeja voisi tehdä itse! Aivan ihanan näköisiä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilman muuta kannattaa ottaa resepti talteen ja kokeilla :)

      Poista
  16. Upean näköisiä ja taatusti herkullisia: Täytyy kyllä testata nämä. Aurinkoa viikonloppuun!

    VastaaPoista
  17. Kun nostaa seoksen lämpötilaa, kiehuuko se samalla vai meneekö pahasti pöpelikköön jos pääsee kiehumaan? Ihan sillä kysyn että tietää varautua ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se kiehuu samalla mutta pitää varmistaa, ettei mene tuon 127 asteen ylitse.

      Poista

Kiitos paljon kommentistasi. Se on minulle tärkeä.