Laatikkoruokia jouluun : porkkanalaatikko

Joulu on yksi vuoden kohokohdista. Silloin pääsee nauttimaan ihanista ruuista ja parasta niistä on laatikot :D Niin ja onhan joulu myös perhejuhla. <3 
 Eihän kukaan estä tekemästä jouluruokia ympäri vuoden mutta silloin ne mielestäni menettävät juurikin sen "lumonsa".


Porkkanat valmiina keitettäväksi




Laatikkoruokia jouluun


 Laatikot ovat aina kuuluneet meidän jouluruokiin vahvasti. Äidin tekemä imelletty perunalaatikko on ihan parasta! Sitä olen syönyt niin kauan kuin vain voin muistaa. Toinen joululaatikoista mitä lapsena tuli syötyä paljon oli makea makaronilaatikko, missä ei ollut jauhelihaa. Se on muuten mun siskon herkkua vieläkin. Pitäisikös sitä tehdä tänä vuonna itsekkin?  Hhhmmmm... 

 Vanhemmiten olen opetellut syömään myös lanttulaatikkoa, sekin parasta äidin tekemänä. 

Bataattilaatikkoa olen tehnyt nyt muutaman vuotena ja siitä tuli kyllä heti huippu! Rakastan kyllä muutenkin bataattia eli ei mikään ihme. :D 

Laatikot ovat siitä kivoja, että niiden massat voi tehdä valmiiksi pakkaseen hyvissä ajoissa ja sitten vain paistaa ne jouluaattona. Kunhan muistaa ottaa ne sulamaan ajoissa! 

Ajattelin jakaa teille omat laatikkoreseptini. Osa on äidiltä perittyjä ja osa on itse tuunattuja ja hyväksi havaittuja. 
 Ensimmäisenä vuorossa on porkkanalaatikko. Porkkanalaatikko on joulun laatikoista sellainen mikä maistuu myös Antilla ja Cialle. Lapsuudessa meillä ei kotona porkkanalaatikkoa ollut lainkaan vaan itse olen oppinut syömään tätä vasta aikuisiällä. 

Määrät eivät ole ihan niin tarkkoja, mututuntumalla olen mennyt.  
 Nakkailen mukaan mausteita pienissä määrin, maistelen ja lisään niitä tarvittaessa. Näin tekee äitinikin ja äitien tekemä ruokahan on <3 ;)  


Porkkanalaatikko


litra riisipuuroa
1 kg porkkanoita
suolaa
valkopippuria
muskottipähkinää
tummaa siirappia

päälle paistettaessa korppujauhoja ja voinokareita





* Aloita tekemällä riisipuuro. Voit käyttää myös valmispuuroa mutta suosittelen tekemään sen itse. Itse teen puuron aina täysmaidosta, ihan maun vuoksi. 
Puuron voit tehdä valmiiksi vaikka jo edellisenä päivänä. 
* Kuori ja pilko porkkanat. 
* Keitä puolikypsiksi. Keittoaika riippuu ihan porkkanapalojen koosta. 
* Soseuta kypsät porkkanat. 
*Lisää puuro porkkanoiden sekaan. Sekoita. 
*Lisää joukkoon mausteita välillä maistellen. 
* Jaa massa vuokaan / vuokiin. 
* Anna massan jäähtyä ennen pakkaseen laittoa. 

* Ennen paistamista ripottele pinnalle korppujauhoja ja lisää muutama voinokare. 

* Paista 200 asteessa, kunnes pinta on saanut kivan värityksen n. 30-40 min. riippuen uunista. 





Tästä määrästä tulee yksi täysinäinen vuoka tai sitten kaksi vajaata vuokaa. Tässäkin mennään äidiltä opittujen mallien mukaan. Jaan massan kahteen vuokaan. Kun vuoka ei ole täysi, massa sulaa nopeammin sekä myös paistuu ja lämpenee nopeammin. 

Valmiista laatikoista minulla ei kuvaa ole, koska paistan nämä vasta aatonaattona tai sitten aattona. 

Kuuluuko porkkanalaatikko sinun jouluruokiisi? 

Ihania jouluvalmisteluita ja mahtavaa päivää. 

Love




14 kommenttia :

  1. Porkkana- ja maksalaatikko ovat olleet ne omat suosikki joululaatikot aina. Myöhemmin tosin opettelin tekemään itse pirkkanalaatikon ilman riisiä ja pidän siitä versiosta enemmän.
    Ihanaa joulunaikaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maksalaatikko on mulle iso NO! ja siis maksa ihan yleensäkin. Hei, jos sulla on se resepti blogissa niin linkkaa se ihmeessä tähän. :)

      Poista
  2. Mä rakastan porkkanalaatikkoa, mut teen aina niin, et laitan vähän vähemmän riisiä mitä ohjeessa on, et tulisi mahdollisimman porkkanaista. :D Lanttulaatikko taitaa olla vielä enemmän veden jakaja kuin porkkanalaatikko, mutta se on se mun suurin herkku. :p

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lanttulaatikko on munkin herkkua vaikka muuten en lanttua syö. Se kyllä jakaa vielä enemmän porukkaa ihan jo hajun perusteella. :D :D

      Poista
  3. Maksalaatikko (ja maksapasteija) oli ehdoton välttämättömyys jouluna. Ennen. Nyt kun en enää syö lihaa/kalaa missään muodossa - se on jäänyt. Onneksi maku muistuu vielä mieleen.
    Onneksi on lanttu-, porkkana- ja perunalaatikkoa. Bataatin suuntaan en edes haista, yöh. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana tuo, onneksi maku muistuu vielä mieleen. :) Itse taas en voi sietää maksaa mutta rakastan bataattia. :D
      Joulu on siitä ihana juhla, että varmasti jokainen löytää jotain herkullista niistä perinneruuista.

      Poista
  4. Porkkanalaatikkoa pitää aina saada ja mies tykkää imelletystä perunalaatikosta, joten sitäkin pitää ostaa :) Kiitos herkullisesta ohjeesta ja kivaa joulun odotusta sinullekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Imelletty perunalaatikko on herkkua! Teen sen itse äitini ohjeella. Yhtä hyvää en saa siitä kuitenkaan. :D

      Poista
  5. Mä teen tällä luottoreseptillä oman laatikkoni. :-)
    https://kulinaari.blogspot.com/2011/12/joulutunnelmia-zurichista.html

    VastaaPoista
  6. Ihania joululaatikoita, ja sitten vielä kaikki herkut päälle eli graavi- ja lämminsavustettu lohi, siika, sipulisilli, mäti, ja sini- ja valkohomejuusot pipareilla. Onko sulla vinkkejä tai hyviä reseptejä niihin? Hyviä valmistajia vai teetkö joulupöytään itse?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle ei ole tullut tästä mitään ilmoitusta eli pahoittelut vastaamattomuudesta! Itse en välitä kalasta ja ainut kala mitä meidän joulupöydässä on on valmiiksi ostettu graavilohi. Se haetaan Tampereen kauppahallista.

      Poista
  7. Tänä vuonna olen itsekin tehnyt ensimmäistä kertaa joululaatikkoja, yllättävän helposti nuo peruslaatikot syntyy! Porkkana on oma suosikkini, ja itsetehtynä tottakai parasta, vaikka kyllä se kaupankin laatikko asiansa ajaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse en niistä kaupan valmislaatikoista tykkää. Meillä ei muutenkan kovin paljon eineksiä syödä, eikä varsinkaan jouluna :D

      Poista

Kiitos paljon kommentistasi. Se on minulle tärkeä.