Miksi ja kuinka paljon sitä aurinkovoidetta oikein kuuluu käyttää

Alkukesä on kyllä ihan huikeaa ilmojen suhteen ja mahtavia kelejä on tulossa lisää. Aurinkosuoja on yksi tärkeimmistä tämän hetken ihonhoitotuotteista ainakin itselläni. 
Toivottavasti nyt ei kukaan tule kommentoimaan, että minä en ainakaan käytä mitään suojavoiteita. Ihosyöpä on yksi nopeasti yleistyvä syöpä eli on todella tärkeää suojata itseään! 

Mitä isompi suojakerroin ei tarkoita sitä, ettet sinä rusketu! 


Aurinkosuojavoiteen kerroin eli SPF kertoo, kuinka monta kertaa pidempään aurinkovoiteella suojattu iho kestää olla palamatta auringossa. Se ei todellakaan tarkoita sitä, ettet rusketu, vaan ruskettuminen on vain hitaampaan. Se mitä iho kestää olla ilman suojaa auringossa palamatta on yksilöllistä. Jokuset voivat istuskella terassilla tunninkin, kun taas toisella saattaa ihon palamiseen mennä vain muutama minuutti.


Mitä eroa on UVB-säteillä ja UVA-säteillä? 

UVB-säteet tuntuvat iholla lämpönä ja rusketuksen lisäksi, polttavat ihoa. UVA-säteet puolestaan eivät tunnu iholla mutta ruskettavat ihossa olevaa pigmenttiä ja samalla aiheuttaa ihon ennenaikaista vanhenemista. UVA-säteet läpäisevät myös esim. auton ikkunat. 
Ostaessasi aurinkosuojaa, varmista että siinä on UVA-merkintä ympyröity. Ympyrä takaa sen, että suoja on mahdollisimman hyvä myös UVA-säteitä vastaan. 


 Aurinkosuojat kannattaa ja pitää levittää noin puolituntia ennen ulos menoa ja pitää muistaa, että voidetta pitää lisätä päivän mittaan. Parin tunnin välien on hyvä levittää tai suihkuttaa uusi kerros. 
Auringossa voi Suomessa palaa maaliskuusta elokuuhun. Itse kyllä olen ottanut jo helmikuussa suojavoiteen kasvoille käyttöön. 
Tärkein suojahan on olla pois auringosta klo 11-15, koska silloin UV-säteily on voimakkaimmillaan mutta onneksi meillä on suojavoiteet. :) 
Pilviselläkin säällä voi palaa eli silloinkin suojavoiteet käyttöön! 


Mikä on sitten se oikea määrä aurinkovoidetta?Kasvoille sopiva määrä on noin teelusikallinen ja vartalolle noin 6 teelusikallista. 
Näiden määrien kanssa on itselläkin opettelemista. Olen laittanut kyllä vähemmän voidetta kasvoille, kun tuon teelusikallisen. Pitää olla sen kanssa tarkempi. 
Kannattaa muistaa, että jos voidetta ei ole riittävästi niin silloin se suojakaan ei ole sitä mitä pullon kyljessä lukee.

Nuorempana sitä tuli kesät vietettyä Yyterissä ja Kirjuriluodossa. Ihanat kesäpäivät vietettiin rannalla nauttien auringosta, lämmöstä ja Yyterissä raikkaasta merituulesta. Käytin kyllä suojavoiteita jo silloin ja lisäilin niitä aina päivän mittaan mutta näin jälkikäteen ajatellen, ne suojakertoimet olisivat voineet olla isommat. Luulin juurikin niin, että jos on iso suojakerroin niin sitä ei sitten rusketu lainkaan. 
Nykyään käytän kasvoilla vähintään 30 suojakerrointa ja vartalolla 20. 

Viisi prosenttia meistä suomalaisista on geeniperimältään sellaisia, jotka palavat hyvin helposti eivätkä rusketu lainkaan.
Neljäs osa suomalaisista palaa helposti ja ruskettuu huonosti, 60% ruskettuu hyvin ja palaa joskus ja 10% ruskettuu erittäin hyvin eikä pala koskaan.

Itse kuulun tuohon 60% porukkaan mutta esim. meidän äiti taas kuuluu tuohon 10%, jotka eivät pala koskaan ja sisko taas tuohon 5 %. Olemme sekailaista porukkaa. :D 

Mihin sinä kuulut? 

Seuraavassa postauksessa tuleekin sitten minun suosikit aurinkotuotteista. 

Ihanaa keskiviikkoa! 

Love


7 kommenttia :

 1. Kuulun kategoriaan kalkkilaivan kapteeni.
  Käytän läpi kesän SK50. Tänä vuonna löysin hyvän merkin (Ultrasun), johon on voinut luottaa!
  Joskus tulee tilanteita, jolloin aurinkorasva ei ole mukana (esim. työpaikan terassiretket, öhöm) ja välittömästi käryää. Joka palamiskerta harmittaa.
  Olisipa olemass sellainen suihkutettava kuiva (?) aurinkosuoja, jonka voisi suihkauttaa meikin päälle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti vinkistä, pitääkin tsekata tuo. Muuta kuules, iloikseni voin kertoa sulle, että sellainen suihke on ja siinä suojakerroin 50! Ilman sitä en liiku enää mihinkään. :D Olen kirjoitellut siitä aikaisemmin ja tässä sulle linkki, ole hyvä. :)
   https://www.dioriina.fi/2018/05/tata-aurinkosuojasuihketta-voi-suihkia.html

   Poista
  2. Kiitos vinkistä! Kiva kun laitoit linkkiä. Tuollaista tuotetta on kaivattu. :)
   Eilinen fillarilenkki 3 h ja pieni läntti lapaluiden kohdalta jäi rasvaamatta - tietysti paloi, vaikka pohjaa jo vähän on. Tiettyihin kohtiin ei vaan millään ylety itse ja ei oikein näillä lämpötiloilla voi pitää pitkähihaisia puseroita...

   Poista
 2. Mä rusketun aika helposti vaikka vaaleea olenkin mutta kertoimet on oltava kohillaan. Mitä vanhemmaksi tulen, sen tarkemmin suojaudun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on sama juttu ja hei, pahoittelut siitä, että vastaan sulle nyt vasta tähän! <3

   Poista
 3. Kuulun tuohon ryhmään, joka ruskettuu helposti. Minulla on iholla suojakerroin 50, kasvoja myöten. Olen niin paljon ulkona, että pienempi suojakerroin ei riitä.
  Ihanan aurinkoisia päiviä sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihania kesäpäiviä sinulle myös Outi ja pahoittelut, että vastaan sille vasta NYT!

   Poista

Kiitos paljon kommentistasi. Se on minulle tärkeä.