Saisiko olla lounaaksi hyönteisiä?

Tiistaina lähdin aamutuimaan kohti Helsinkiä hieman mietteliäänä. Toisaalta olin innoissani, toisaalta taas hieman jänskätti. Tiistainen lounas piti meinaan sisällään hyönteisiä. 

Hyönteisiä ja Coca-Colaa




Pääsin siis kokemaan ihan jotain uutta ja ainutlaatuista tiistaina. Ensimmäistä kertaa länsimaissa tarjoiltiin gourmet-tason hyönteisruokaa, missä käytetään Coca-Colaa.

 Reseptit on laatinut hyönteiskokki Topi Karenius, joka on yksi harvoista länsimaalaisista hyönteisiin erikoistuneista kokeista. Hyönteiset ovat kovassa nousussa oleva ruokatrendi länsimaissa tällä hetkellä. Luulin, että amerikkalaiset olisivat aallon harjalla tämän suhteen mutta siellä hyönteisiä on käytetty yleisesti lisäravinteissa. 

  Resepteissä on käytetty Coca-Colaa mausteena sekä myös raaka-aineena. 
Pakko myöntää, että hieman puistatuksia ja niskakarvat nousi pystyyn, kun näimme ne hyönteiset:)  

Coca-Cola ja hyönteiset täydentävät toisiaan



Ruuanvalmistus ja Coca-Cola ovat jo aikoja kuuluneet yhteen. Mausteisen arominsa ansiosta, Coca-Cola on loisto valinta tulisten ruokien kanssa nautittavaksi. Eikä saa unohtaa kunnon grilliruokia taikka tomaattisia välimerenruokia. Umamin maut täydentyvät Coca-Colalla. Eikä muuten itselle ole tullut mieleen, että Colan hiilihapot vaimentavat tulisuutta. Tulisuutta vaimentamaan olen tunkenut vaalea leipää suuhun. Nyt tiedän mitä ostan kaappiin, kun tiedossa on tulista ruokaa ;) 

Ribsien marinadiin meillä on käytetty Coca-Colaa mutta muihin ei olla. Täytyykin seuraavaksi kokeilla sitä leipään, salaatinkastikkeisiin taikka keittoihin. 




Coke and Insects-hyönteismenu


Alussa hieman puistatti mutta päätin, että kerran, kun tänne ollaan tultu niin pakkohan sitä on myös ruokia maistaa! Voitte kuvitella mikä kuhina kävi pöydässä, kun ruuat tuotiin esille. Salamat välähtelivät joka puolella, katsoit minne päin tahansa niin joka puolella oli kännyköitä joilla kuvattiin videoita tai otettiin still-kuvia. Itse tein ihan sitä samaa sekä kameralla, että kännykällä :D 


Cola Crickets Nacho Platter


hyönteisruokaa


Kotisirkkoja meksikkolaisittain, Coca-Colalla marinoituna oli ensimmäinen annos, minkä hain eteeni. Coca-Cola tuo kuulemma kotisirkkojen pähkinäisen, hieman rusinaisen maun esille. 


cricket

Yllätyin todella siitä kuinka maukas kotisirkka oli. Rapsakka ja kivan suolainen. Näitä tulikin rouskuteltua useampia :D 




Bees n´Cherry Cheese


Seuraavaksi oli vuorossa salaattia, missä pääraaka-aineena oli mehiläisentoukat




Salaatti piti toukkien lisäksi sisällään halloumia, romainesalaattia, viinisuolaheinää, pinjansiemeniä ja kirsikoita. Itse otin lisukkeeksi vielä jauhomatoja. Jotenkin odotin mehiläisentoukkien olevan kivan rapsakoita mutta jouduin pettymään. Koostumus oli sellainen pehmeä ja maku oli ihan ok. Tuli mieleen sellainen vettynyt popcorni. 

Jauhomadot puolestaan olivat kivan rapsakoita ja niitä oli kiva rouskutella. Eipä tullut itselle teininä mieleen, että minä ja lemmikkisammakkoni tulemme jossain vaiheessa syömään samaa ruokaa, HAHAHAAAAA!



Jauhomatoja oli käytetty myös keväisissä jauhisrullissa. Niitä en itse maistanut, kun vatsa oli täynnä jo sirkkoja, Cokista ja jauhomatoja :D 


Bugs n´Beet Coke-smoothie

Tässä smoothiessa hyönteisiä oli käytetty jauheena ja koristeena. Coca-Cola antoi smoothieen soodamaista kuohkeutta.  


Coca-Colan ja sirkkajauheen lisäksi smoothiessa oli käytetty punajuurta, kiiviä, banaania, omenaa ja kaurajogurttia. Punajuuri on yksi lempparijuures ja täytyy itsekkin kokeilla joskus tehdä siitä smoothieta.

Koristeen kohdalla alkoikin sitten tökkiä. Tämä sirkka oli PALJON isompi kuin ne rapsakat kotisirkat. Silmät killittivät minua niin, että alkoi etoa. Rohkaisin itseäni ja puraisin peräpäästä palaisen. 
Onneksi pöydässä oli Cokista, koska ilman sitä, en olisi saatu nieltyä alas suupaa. 
 Nytkin, kun vain ajattelen asiaa niin vatsassa muljahti :D 





Topi Karenius oli ottanut pari lemmikkiäänkin mukaan tilaisuuteen ja tässä niistä yksi,torakka, jonka nimi oli muistaakseni Hector. 




Miksi sitten syödä hyönteisiä?

Itse pähkäilin samaa asiaa. Miksi hyönteisiä? No esimerkiksi siksi, että hyönteisissä on proteiinia, vitamiineja, kuituja, hyviä rasvahappoja ja minetaaleja. Siksi, että hyönteiset ovat ekologinen vaihtoehto. Hyönteiset vaativat paljon vähemmän tilaa ja luonnonvaroja kuin lihatuotanto. Niitä voi syöttää sellaisilla rehujen osilla mitä ei muille eläimille anneta ja unohtamatta elintarviketeollisuuden ruokajätteitä. Ne kelpaavat myös näille pikku ötököille ravinnoksi. Suomessa on jo useampia tiloja missä hyönteisiä kasvatetaan. Vielä niitä ei kuitenkaan saa Suomessa kasvattaa ja myydä elintarvikkeina. Yksityiskäyttö onkin sitten asia erikseen. 


Nostan itselleni hattua, että uskalsin syödä ötököitä. Aikaisemmin ei ole tullut pieneen mieleenkään, että heitänpäs suuhuni parit kotisirkat. Sirkkoja olen vain tottunut kuvaamaan ja kuuntelemaan siristystä. Tästä lähin taidan katsoa sirkkoja hieman erilaisella katseella :D 




Kiitos Topi Karenius, Rianno ja Coca-Cola Finland tästä ihan super mahtavasta kokemuksesta! 

Love


26 kommenttia :

  1. Täytyy todeta, että syön sirkkoja, jos tulee maailmanloppu. En vaan oisi pystynyt ja jos olisin tullut, niin cocis edellä.

    Kivaa viikkistä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiedä miten sain itseni rohkaistumaan kokeilemaan mutta en kyllä kadukkaan :)

      Poista
  2. Tunnustan julkisesti ahdasmielisyyteni ja ruokarajoitteisuuteni ja multa olis kyllä jäänyt syömättä. Kuviakin katsoessa jo vatsaa väänsi. Varmasti herkullista, mutta ei pysty.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse en pysty syömään kalaa :D Eli mähän tässä se rajoitteinen olen :D Sirkat oli kyllä yllättävän hyviä.

      Poista
  3. Tämä on ihan mielenkiitoinen juttu, ja osaratkaisu myöskin maailman nälänhätämaille. Hyönteiset kasvavat nopeasti ja ovat proteiinipitoisia. Luepa minun blogipostaukseni Turun yliopiston tutkijoiden järkkäämästä tastingista:

    http://dzinninajatuksia.blogspot.ch/2015/10/sirkkanakkaria-ja-jauhomatocookieita.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teillä oli ollut mielenkiintoinen ilta. Kiitos linkistä.

      Poista
  4. Nyt on pakko sanoa että syömättä olis jääneet, oli sitten kuinka trendikästä ja luontoasäästävää tahansa. Syön sitten kun absolutely mitään muuta kuin hyönteisiä ja ihmisen eritteitä ei ole enää saatavilla :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllätyin siitä kuinka ravintorikkaita ötökät olivat. Ihmisen eritteet jää kyllä syömäti :D

      Poista
  5. Ei olisi mulla sisu riittänyt maistamaan! :D

    VastaaPoista
  6. Ei mullakaan, mutta luepa blogistani!

    VastaaPoista
  7. Mietin, että olisiko itsellä ollut pokkaa syödä :) Ehkä mä olisin rohkaissut mieleni ja vaan rohkeasti maistanut :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä kuules veikkaan, että olisit kyllä rohkeasti lähtenyt maistamaan Maiju :)

      Poista
  8. Ihan oikeasti: Syöttekö te esimerkiksi samakonreisiä, etanoita tms.? Raakaa lihaa, i.e. tartarpihvejä? Simpukoita??

    VastaaPoista
  9. Kieltämättä itselläkin ajatus hyönteisten syömisestä laittaa vatsan muljahtelemaan - yksi syy voi olla sekin, että harvemmin se pihvi sinua syödessä katselee :D Kaikesta huolimatta peukku sille, että olet uskaltautunut ja toivottavasti tätä asiaa tosiaan jatkossa viedään entistä voimakkaammin eteenpäin, kyllähän tämä todentotta olisi melkoisen loistava ratkaisu nälänhätään ym. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinä vaiheessa, kun sain tuon smoothien eteeni niin alkoi vatsassa vääntämään :D Kyllä menee aikaa, kun meillä tehdään hyönteisistä ruokaa mutta kokemus oli kyllä huikea. Ja tyytyväinen olen itseeni siinä, että uskalsin maistaa ja vielä ottaa muutaman lisää :D

      Poista
  10. Jep, kyllä söisin nälkääni, jos ei muuta olis tarjolla, mutta kun on niin no way, en pistäis noita suuhun. :D :D :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D :D En kyllä heti näkisi sua niin, että jauhomato olisi suupielessä :D

      Poista
  11. Mulla jäi tapahtuma väliin, mutta enpä tiedä, olisinko maistanut! :D

    VastaaPoista
  12. Kyllähän nuo maistuvat, kun lounasseura oli mitä parasta :) Meillä lapset eivät tänään millään uskoneet etten ollut piilottanut sirkkajauhetta lihapulliin :D :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Seura oli kyllä ihan huippua. Meidän pöytä rules!
      ahhahahaaa, voi lapsiraukkoja :D

      Poista
  13. Vastaukset
    1. :) En olisi uskonut vielä kuukausi sitten, että itsekkään näitä olisin maistanut :D Jotenkin sain vain karaistua itseni testamaan.

      Poista
  14. Sinä olet ollut kyllä rohkea! Mietin pitkään lähtisinkö tuonne tilaisuuteen kun olen suuri Coca Cola fani mutta sirkat, toukot ja muut öhkömönkijäiset saivat minut kuitenkin toisiin aatoksiin enkä sitten tullut :) Olet rohkelikko - hyvä sinä!

    VastaaPoista

Kiitos paljon kommentistasi. Se on minulle tärkeä.