Vaahtokarkki, se ihanan pehmeä karkki, joka sulaa sulaa suuhun. Itse rakastan grillattuja vaahtokarkkeja. Se ihanan rapsakka kuori ja venyvä sula sisus NJAM.....
Yleensä me olemme viettäneet vappua ihan kotosalla ja viimeistään silloin avattu grillikausi, tänä vuonna saimme kuitenkin kutsun vappupirskeisiin. Emäntä tykkää tehdä itse todella paljon kaikenmoista eli on aikas kätevä käsistään niin itse tehdyt vaahtokarkit ovat kiva pikku tuliainen näin vappuna ja muutoinkin :)
Yleensä me olemme viettäneet vappua ihan kotosalla ja viimeistään silloin avattu grillikausi, tänä vuonna saimme kuitenkin kutsun vappupirskeisiin. Emäntä tykkää tehdä itse todella paljon kaikenmoista eli on aikas kätevä käsistään niin itse tehdyt vaahtokarkit ovat kiva pikku tuliainen näin vappuna ja muutoinkin :)
Vaahtokarkkeja olen tehnyt kerran aikaisemminkin Cian 18-vuotis synttäreille.
Valittettavasti en muista sitten yhtään mistä netin syövereistä tämän reseptin löysin. Resepti on helppo ja hyvä, itse ainakin onnistuin heti ensimmäisellä kerralla. Jos sinulla on monitoimikone niin se kannattaa ottaa esille.
Vaahtokarkit
Aineita ei ole montaa ja melkein kaikki löytyy varmaan useamman kaapista jo valmiina :)
9 liivatetta
2 dl vettä
4 dl mansikan makuista tomusokeria
1 1/2 dl sokeria
1 dl vaaleaa siirappia
3 huoneenlämpöistä valkuaista
2 tl vanilja-aromia
Pinnalle mansikan makuista tomusokeria
Vuoraa 25 x 32 cm vuoka leivinpaperilla.
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
Mittaa kattilaan vesi, tomusokeri, sokeri, siirappi.
Kuumenna seosta lastalla sekoittaen kunnes seos kiehahtaa.
Säädä levy keskitasolle, meillä induktioliesi oli vitosella. Laita paistomittari kattilaan. Seos on valmis, kun se on 127 asteista.
Tähän vaiheeseen kannattaa varata aikaa. Lämpö nousee suht nopeaan sinne sataan asteeseen, sen jälkeen nousee aikas hitaasti.
Mittaa kattilaan vesi, tomusokeri, sokeri, siirappi.
Kuumenna seosta lastalla sekoittaen kunnes seos kiehahtaa.
Säädä levy keskitasolle, meillä induktioliesi oli vitosella. Laita paistomittari kattilaan. Seos on valmis, kun se on 127 asteista.
Tähän vaiheeseen kannattaa varata aikaa. Lämpö nousee suht nopeaan sinne sataan asteeseen, sen jälkeen nousee aikas hitaasti.
Vähän ennen kun seos saavuttaa oikean lämpötilan niin vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.
Kun sokeriseos on 127 asteista, ota se pois levyltä ja lisää siihen liivatteet ja vanilja-aromi.
Kun sokeriseos on 127 asteista, ota se pois levyltä ja lisää siihen liivatteet ja vanilja-aromi.
Kaada seos ohuena nauhana, hitaasti vatkaten valkuaisvaahdon joukkoon. Jatka vaahdotusta vielä 10 minuuttia keskinopeudella. Tässä vaiheessa monitoimikone on pelastus.
Levitä leivinpaperin päälle reippaasti tomusokeria ja siihen päälle vaahtokarkkimassa.
Massan annetaan rauhassa jähmettyä huoneenlämmössä vähintään 7 tuntia, itsellä oli yli vuorokauden. Eikä ollut onneksi kuivahtanut.
Laita pöydälle leivinpaperi ja levitä siihen myös tomusokeria ja kumoa vaahtokarkkilevy sen päälle.
Millään voimalla sitä levyä ei kannata kumota tai sitten koko huusholli on tomusokerissa :D
Öljytyllä veitsellä saa hyvin massasta leikattua palasia. Leikatut palat kannattaa vielä pöyritellä tomusokerissa, koska muuten palat ovat tahmaisia.
Millään voimalla sitä levyä ei kannata kumota tai sitten koko huusholli on tomusokerissa :D
Öljytyllä veitsellä saa hyvin massasta leikattua palasia. Leikatut palat kannattaa vielä pöyritellä tomusokerissa, koska muuten palat ovat tahmaisia.
Koostumus on juurikin ihanan ilmavan vaahtomainen :)
Kesäksi pitää tehdä lisää ja kokeilla miten nämä toimii grillattuna.
Vaahtokarkit säilyvät parisen viikkoa ilmatiiviissä rasiassa huoneenlämmössä. Meillä ei viimeksi kyllä nämä niin kauaa säilynyt :D
Oikein IHANAAA vappua kaikille!!
Onkos suunnitelmia huomiselle?
Itse alan suunnittelemaan vappukynsiä huomisiin juhliin.
![]() |
Purkki kaipaa vähän vielä tuunausta, että kehtaa viedä tuliaisiksi :) |
Oikein IHANAAA vappua kaikille!!
Onkos suunnitelmia huomiselle?
Itse alan suunnittelemaan vappukynsiä huomisiin juhliin.
Love
