Samppanjasorbettia ja raparperikaviaaria

Tuossa pari viikkoa sitten järjestin ystäville myöhäiset synttärijuhlat. Viralliset synttärit mulla oli elokuussa mutta juhlat kerittiin pitämään vasta nyt. Rakastan järjestää juhlia, saada talo täyteen ihania ihmisiä ja varsinkin suunnitella aina tarjottavia heille. :) Pizza on yksi bravuureista ja sitä olen monesti tarjonnutkin, mutta tällä kertaa halusin tehdä ihan jotain uutta. 





Päätimme Antin kanssa tehdä erilaisia sormisyötäviä, joita vieraat voivat  napostella pitkin iltaa. 
Suolaisten lisäksi piti olla totta kai myös jotain makea. En kuitenkaan halunnut mitään äklön makeaa, vaan jotain hienostunutta ja erilaista. Viimeksi tein avocadojäätelöä ja paahdettua valkosuklaata. Kukaan ei muuten osannut arvata, että kyseessä oli avocadojäätelö. Täytyykin muuten lisätä sen resepti myös tänne.
 En ollut koskaan ennen kokeillut molekyyligastronomiaa, nyt sitten kokeiltiin. 


Samppanjasorbettia ja raparperikaviaaria



Samppanjasorbetti:

140g sokeria
60g glukoosisiirappia
335g vettä
10-15g sitruunan mehua
480g Mumm Cordon Rouge Champagne Brut samppanjaa

Mittaa kattilaan sokeri, glukoosisiirappi ja vesi. 
Kuumenna seos ja anna kiehua hiljalleen, kunnes sokeri on sulanut ja hieman paksuuntunut. ÄLÄ anna seoksen kuitenkaan ruskistua. 
Ota kattila pois levyltä ja lisää seokseen sitruunan mehu ja sampanja. Kaada samppanja ihan rauhassa niin se ei kuohu niin paljon.  Sitruunanmehua laitoin tuon 10g ja omaan makuun olisi mehua saanut olla se 15g. 
Anna seoksen jäähtyä kunnolla ennen kuin laitat sen jäätelökoneeseen. 
Jäätelökoneessa seos saa olla n.50 minuuttia, itse laitoin sen koneeseen liian aikaisin ja joudun pitämään sitä parisen tuntia. Tarjoile heti tai siirrä valmis sorbetti pakasterasiaan ja pakkaseen odottamaan tarjolle laittoa. 
Voit valmistaa sorbetin myös ilman jäätelökonetta. Silloin aikaa valmistamiseen menee useampi tunti. 


samppanja


Sorbettiin käytin siis Mumm Cordon Rouge Champagne Brutia. Tämä ranskalainen samppanja on erittäin kuiva, joka on juurikin omiaan tähän. Muutenkin tykkään erittäin kuivista viineistä. Makeutta ei tule liikaa, kun samppanja on erittäin kuivaa. Mumm Cordon Rouge Champagne Brut on hapokas, raikas, sitruksinen ja tasapainoinen. Tämä on loistava valinta tällaiseen jälkiruokaan tai sitten kalan sekä äyriäisten kanssa. 
Valmista sorbettia tulee n.litra

Raparperikaviaari

n. 100g raparperia
3-4 isoa mansikkaa 
1/4 dl vettä
n.1/2 dl sokeria
3 liivatelehteä
3, 5 dl kasviöljyä
+
iso muoviruisku


Ensimmäiseksi valmistellaan öljy. Ota korkea lasi tai muu astia ja kaada siihen öljy. Laita astia pakkaseen vähintään puoleksi tunniksi. 

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. 
Lisää kattilaan pilkotut raparperit, mansikat, sokeri ja vesi. Keittele, kunnes raparperit ovat pehmeitä. Siivilöi seos. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja lisää ne siivilöityyn seokseen. 


Ota mehua ruiskuun. Öljy pois pakkasesta ja sitten vain tiputtelemaan tippoja kylmän öljyn sekaan yksi kerrallaan. Tämä vie oman aikansa eikä kannata kiirehtiä. Pikkuhiljaa pohja täyttyy ihanista kaviaaripalleroisista. Laita astia jääkaappiin odottamaan tarjoilua. 



raparperikaviaari


Annos kasataan juuri ennen tarjoilua. 
Laita ensin haluamasi määrä sorbettia tarjoiluastiaan ja lusikoi kaviaaria päälle. Jälkkäri sai aikaan ihastusta. 
Lisäsin muuten vielä hieman syötävää glitteriä. ;) Hologram glitterit ovat hieman hankalia kuvattavia varsinkaan, kun aikaa ei ole tuhlattavaksi. Luonnossa kimallus on IHANA!! 



molekyylikastronmia

Kaviaarin valmistus on todella helppoa tällä tavalla. Erilaisia kaviaareja tulee näkymään täällä vielä tämän vuoden puolella. 
Halloween-tarjoiluihin muuten myös ihan mahtava idea! Mielessäni on myös yksi jouluinen jälkkäri mihin tällainen kaviaari sopii. Sitä pitää hieman vain hioa ennen julkaisua. 
Laitan vielä toisen tavan myöhemmin, kunhan olen löytänyt kaikki tarvittavat raaka-aineet. Se on hieman monimutkaisempi. 



Jälkkärin voit muuten tehdä jo vaikka edellisenä iltana valmiiksi. 
Itsellä kasvoi muuten himo molekyyligastronomiaa kohtaan ja saas nähdä mitä seuraavissa juhlissa on tarjolla niin ja häissä! ;) 

 Mikä on erikoisin tai monimutkaisin ruoka mitä olet tehnyt? 



Love


Samppanja saatu 



10 kommenttia :

  1. Se on gastronomia, ei kastronomia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kiitti, kun huomasit. Käyn korjaamassa heti. Viikko ilman vapaata niin pää ei enää tähän aikaan sunnuntaina pysy mukana. :D

      Poista
  2. En kyllä ole koskaan tehnyt mitään noin hienoa kuin raparperikaviaari on. Todella kaunista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaunista se on kyllä! Ihanaa alkanutta viikkoa sinulle Outi <3

      Poista
  3. Jäävätkö pallot öljyisiksi, pitääkö valutella? Hajoavatko helposti?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse en valuttanut kuin silloin lusikoidessa niitä. Voisin kokeilla valuttaa niitä suodatinpussin läpi. Kyllähän niihin hieman sitä öljyä pintaan jää mutta se ei maistu. Omalla kohdalla ei mennyt yhtään palleroa rikki, lusikoin niitä sieltä kiposta suht varovaisesti.

      Poista
  4. Oi oi mikä pöytä herkkuja teillä on notkunut, varmasti vieraat ovat nauttineet täysillä. Ja tuo jälkkäri sorbetti kaviaareineen, ihan PRO!!!! Mun on ihan pakko kokeilla tätä, kiitos tuhannesti ohjeesta ja mukavaa syksyä sateesta huolimatta <3.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakko kyllä sanoa, että tarjottavat onnistui kyllä hyvin. :) Ole hyvä vain ja kerro ihmeessä mitä tykkäsit. :) Ihanaa viikonloppua sinulle Sari. <3

      Poista

Kiitos paljon kommentistasi. Se on minulle tärkeä.