Koruista asiaa: Materiaalina hopea

Voi kauhistus sentään.!! Nyt tekisi mieli vajota jonnekkin ja syvälle. Olen siis vallan unohtanut koko Korusta asiaa- postaussarjan.
 Ai kauheeta sentään, kuinka ihmistä voikaan nyt hävettää.  Ensimmäinen postaus joka käsitteli kultaa on postattu 30.maaliskuuta viime vuonna. vajoaa, vajoaa, vajoaa. 
Mutta kuten rakas edesmennyt muorini tapasi sanoa niin parempi myöhään kun ei milloinkaan.

  Näissä postauksissa käyn läpi korujen materiaaleja, korujen puhdistusta jne.  Jalometallialalta itselläni on 15 vuoden kokemus eli jos herää kysymyksiä niin rohkeasti ota yhteyttä :) 

Materiaalina tällä kertaa on varmaan kaikille tuttu materiaali eli hopea. 
Hopean kemiallinen merkki on Ag.
 Kiillon ja helpon työstävyyden takia hopeaa käytetään paljon korussa mutta myös paljon muuallakin esim. pöytähopeissa, mitaleissa, koriste- ja käyttöesineissä. Aiemmin hopeasta on valmistettu myös kolikoita. Hopeaa käytetään myös katalysaattorina kemiallisissa prosesseissa, eli siitä on moneen käyttöön.


Kultaan verrattuna hopea on kovempaa materiaalia. Koruissa ja esineissä käytettyyn hopeaan on lisätty kuparia jota löytyy myös kullasta. 

Hopea on kullan tavoin jalometalli eli tuotteissa pitää löytyä leimat.
 Ero kultaan on se, että alle 10g painavien hopeatuotteiden leimaaminen on vapaaehtoista, kun kullassa se painoraja on 1g. Yleensä kuitenkin melkein kaikki hopeakorut mitkä eteeni on tulleet ovat olleet leimattuja oli sitten paino mikä tahansa. 

Pitoisuusleima





Suomessa tyypillisimmät hopeakorut ja - esineet ovat pitoisuudeltaan 830 taikka 925 promillen seoksia.
Nykään hopea tuotteet ovat kyllä  925- leimaisia eli niin sanottua sterling-hopeaa, ainakin kotimaiset. Pöytähopeissa taas käytetään meilkein aina 830 pitoista seosta. Vanhemmissa hopea esineissä taikka ruokailuvälineissä saattaa olla myös 813 leima. 
Kuten näkyy hopealla on erilainen leimapohja mikä kullalla on.


Muista leimoista en tähän ala enempää kirjoittamaan, tuossa ensimmäisessä postauksessa, missä aiheena oli kulta,  olen kertonut niistä enemmän.  Leimoistahan löytyy myös tekijän/maahantuojan leima.
Vuosileima avaintaulukon tähän lisään koska ainakin itsestäni on mukava tarkistaa korujen ikä.

Kuva täältä


Nikkeliallergikon kannattaa muistaa, että varsinkin vanhemmissa korussa, hopeaseoksessa käytettiin nikkeliä. Ulkomailta tuoduissa koruissa saattaa nikkeliä olla  Eu:n sallimissa määrissä.

EU:n kemikaaliasetus REACH rajoittaa esineistä irtoavan nikkelin määrää. Ihon kanssa suoraan ja pitkäaikaiseen kosketukseen tarkoitetuista esineistä ei saa vapautua nikkeliä yli 0,5 µg/cm2/viikko. 

Isommat kotimaiset koruvalmistajat kertovat hopeakorujensa olevan nikkelittömiä esim. Kalevala Koru ja Lumoava,

Tukesin sivuilta löysin nikkelitestin minkä voi kotona tehdä, jos epäilee allergiaa. Testin tekemiseen tarvitaan apteekeissa myytävää dimetyyliglyoksiimitestiä. Itse en ole testiä kokeillut mutta jos joku teistä on, olisi kiva kuulla :) 

Tämä koru on rodinoitu

Hopeaa on alettu nyt myös rodinoimaan ja sen avulla saadaan estettyä hopeakorujen tummumista. Tummumiseen vaikuttaa moni asia ja käsittelen niitä ennemmän sitten postauksessa missä kerron korujen puhdistuksesta. Hopeakoruja myös oksidoidaan eli valmiiksi tummennetaan.
Rodinoitu hopea näyttää valkokullalta eli leimojen avulla saadaan onneksi selville korun materiaali.


Hopeaa on myös kullattuna sekä kelta- että ruusukultaisena. Kultaus on tehty yleensä 18k kullalla. Ajan kuluessa kultaus kuluu korun pinnalta pois kuten kaikissa tuotteissa mitkä on pinnotettu ja joutuvat kulutukselle alttiiksi. Kultauksen pysyvyyteen pystyy myös itse vaikuttamaan aika lailla.
Tulen kertomaan vinkkejä tulevissa postauksissa.

Kullattu hopeaketju

Itseltä löytyy hopeakoruja aikas lailla. Melkein kaikki korvikseni on hopeaa. Hopea sopii minulle mielestäni värinäkin paljon paremmin kuin kulta. Nyt silti olen myyty myös ihanaan ruusukultaan.
Yksi syy suureen hopea korujen määrään on tietysti se hinta. Valkokultaisia haluaisin paljon, paljon enemmän mitä minulla nyt on, mutta nykypäivän hinnoilla niitä ei ihan joka päivä ostella.
Hopeoituja korujan harvemmin ostan, koska sitten kun se hopeointi on siitä kulunut niin koru on käyttökelvoton.


Oksidoitu kotimainen hopeaketju ja korvakorut Ninex koruilta

Jos joku on joskus kuullut sanan uushopea ja miettinyt, että mitä se on niin sillä tarkoitetaan alpakka. Alpakka on nikkelin, sinkin ja kuparin seos eli kaikkea muuta kuin hopeaa vaikka muistuttaakin siltä. Alpakan leimat ovat ALP tai UH ja jossain saattaa ihan vaan lukea alpakka. Alpakasta on tehty ruokailuvälineitä, astioita ja palkintoja. Alpakan pinta on hopeoitu.




Hopean hinta on noussut viime vuosien aikana suhteessa enemmän kuin kullan hinta. Hopeakorussa hintaskaala onkin huima, muutamasta eurosta satoihin euroihin. Korun hintaan tietysti vaikuttaa myös hopean määrä, kotimaisuus ja laatu.
Eli mitä vahvempi ketju tai sormus niin sen arvokkaampi mutta sitten myös kestävämpi käytössä.

Tuliko katsottua minkä ikäisiä koruja kotoa löytyi? :)

Love


12 kommenttia :

  1. Voi vitsi miten mielenkiintoista, täältä tulen jatkossa hakemaan infoa kun sitä tarvin. Muiskis. <3

    VastaaPoista
  2. Kiitos muistutuksesta, on pitänyt viedä puhdistettavaksi Kalevala Korun pisaraketju, joka on päässyt tummumaan tuolla laatikonpohjalla! Olen itsekin enemmän hopea- ja valkokulta -immeinen...kuin keltakulta😃

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että pystyin olemaan avuksi :) Seuraavaksi Koruista asiaa-postaussarjassa onkin juttua korujen puhdistuksesta ;)

      Poista
  3. En vielä katsonut, mutta aiompa tarkistaa yhden korun iän. :)

    VastaaPoista
  4. Hopea on mun suosikkini. Aikoinaan rakastin kultaa, mutta nykyään hopea sopii paremmin.

    VastaaPoista
  5. Toooosi mielenkiintoinen postaus, pitääpä lukea tuo kullastakin tehty :)

    VastaaPoista
  6. Ihanaa että jatkat tätä sarjaa taas! Mäkin olin jo ehtinyt unohtamaan tän :D Mutta hyödyllistä tietoa löytyi tästäkin postauksesta, lisää jään siis mielenkiinnolla odottelemaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Et oo ainut ketä on unohtanut :D Tosi ihana kuulla, että tälläiset postaukset ovat mielenkiintoisia :)

      Poista

Kiitos paljon kommentistasi. Se on minulle tärkeä.