Romanttista illanviettoa ruuan merkeissä


Mun ja Antin yhtenä yhteisenä harrastuksena on ruoka.
 Molemmat ollaan sellaisia kokeilevia kokkeja, joko sävelletään valmista reseptiä tai sitten keksitään ihan omasta päästä. Välillä oikein harmittaa jos ruoka on onnistunut hyvin, että sitten enää perskules muista mitä kaikkea olit sinne lisäillyt. Välillä mennään kyllä ihan reseptinkin mukaan. 

Valmisruokia meillä syödään todella vähän, ihan siitä syystä, koska omatekemä on vain tuhat kertaa parempaa ;) 

Viime lauantaina meillä oli taas kahdenkeskinen ilta ja sehän tarkoittaa, että romantiikkaa oisi ilmassa. Hyvääkin parisuhdetta tarvitsee pitää yllä ja vaalia. Meillä yksi tapa on romanttiset kolmen ruokalajin kynttilä-illalliset.
Silloin, kun ensi kertaa menin Antin luokse niin hän oli valmistanut minulle juurikin kolmen lajin kynttiläillallisen <3 Tie naisen sydämeen vie vatsan kautta :)

Tätä illallista emme valmistaneet lauantaina vaan kolmisen viikkoa sitten.

Oman pihan kukkasia, pionit eivät silloin vielä kukkineet

Aina välillä meillä on jokin teema,  toisinaan tehdään vaan mitä mieli tekee. Tällä kertaa teeman aoli chili. Itse tykkään chilistä, kun sitä käyttää kohtuudella ja se antaa sellasen pienen potkun, Antille kelpaa tulisempikin mutta nyt kun olin minäkin syömässä niin kohtuudella mentiin. 

Alkupalaksi tein chili-porkkanasose keittoa

Tykkään näistä a'la Saran lautasista. 

Tämä keitto on todella helppo ja suht nopea tehdä ja tätäkin voi muunnella omien makutottumustensa mukaan.
 Antti on maitoallerkikko ja se aina aiheuttaa meille pieniä hankaluuksia ruokien suhteen. Kaikki, missä maitotuotteita ei ole lämmitetty on sopimattomia hänelle. 

Keittoo tarvitset:

-n.500g porkkanoita
-8dl vettä
-pala purjoa
- 1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
-punaista chiliä maun mukaan
-kanaliemikuutio
-pienehkö sipuli
-2 valkosipulinkynttä
-purkki kermaista kookosmaitoa
-persiljaa
(suola, pippuri)

Kiehauta vesi ja liemikuutio ja lisää paloitellut porkkanat, purjo, sipuli, raastettu inkivääri, chili ja valkosipulit. Chilistä saa miedomman, kun jättää siement käyttämättä.
Me käytimme ihan prismassa myytäviä punaista chiliä yhden keskikokoisen. Itse huuhtelin siemenet pois. Se on minun makuun juurikin sopivan tulista. 

Kun porkkanat ovat kypsyneet niin sauvasekoittimella soseutetaan. Lisätään kookosmaito ja persiljat ja lämmitetään keitto ja nautitaan vaalean tuoreen leivän kera.
Tämä toimii myös erittäin hyvin raejuuston kanssa. 

Meillä chilin määrä antoi juuri sen oikeanlaisen potkun tuolla suun takaosassa. En lisännyt suolaa enkä pipuria. Jos ei tykkää kookoksen mausta keittoon voi lisätä vaikka kuohukermaa.



Pääruuan teki Antti. Lohkoperunoita ja porsaan ulkofilepihvejä. Näistä en osaa reseptiä kertoa sen enempää, kun että Antti oli lohkoperunoihin laittanut myös punaista chiliä ja tummaa suklaa tavallisten mausteiden lisäksi.
Oli yllättävän hyvää eikä suklaa maistunut mitenkään hyökkäävästi. Pihvien marinadi oli todella hyvää ja siinäkin oli mukana tottakai chiliä. Tämäkin kuului niihin Antin kokeiluihin, eikä perkules ollut laittanut aineita ylös mihinkään, marinadi oli todella onnistunut kokeilu.

Jälkiruoka oli taas minun kontillani kuten aina yleensäkkin. Koska chili oli meillä se punainen lanka niin pitihän sitä olla myös jälkkärissä. Hieman se ensin aiheutti miettimistä mutta onneks on google :)
Meillä kaikki rakastaa créme brûléeta, joten mikäs sen parempi päätös ruualle kun chili-suklaa crème brûlée.



Chilin voimakkuutta voi itse vaihdella oman maun mukaan. Me käytetään yleensä niitä punaisia chilejä mitä Prismassa myydään irtomyynnissä. Kaikista isompi ei kannatta kuitenkaan ottaa, mitä isompi chili niin sen laimeemman makuinen se on.
Alkuperäinen ohje on täältä

Montaa raaka-ainetta tämä ihanuus ei vaadi 

4 dl kuohukermaa
2 tl vaniljasokeria
1-2 punaista chiliä tai kukin oman makunsa mukaan
1 1/2 tl kanelia
5 keltuaista
vajaa 1/2 dl hienoa sokeria
100 g tummaa suklaata ( vähintään 70% kaakaota)

Suklaaseen kannattaa panostaa eikä missään nimessä valita sitä ihan halvinta

Rapean kuoren saamikseksi kideruokosokeria tai tavallista hienoasokeria

Laita kattilaan kerma, pieneksi hakatut chilit ja kaneli. Kiehauta seos. Lisää sitten suklaa paloina ja sekoita tasaiseksi. Massa kannattaa tässä vaiheessa siivilöidä, jos ei halua suutuntumia ja varsinkin silloin, jos siemenet on olleet mukana antamassa makua.

Keltuaiset ja sokeri vatkataan vaahdoksia ja sekaan kaadetaan lämmin kerma-suklaa massa, kunnolla vatkaten.

Jaa taikina uuninkestäviin vuokiin, meillä oli käytössä Lidl:stä juuri näitä varten ostetut kipot.  Peitä foliolla. Toisella kertaa en kyllä peittänyt, enkä huomannut mitään sen kummempaa eroa.
Laita annosvuoat isompaan vuokaan ja kaada vuokaan kiehuvaa vettä brûlée vuokien puoleen väliin asti.

Brûlèet laitetaan 150 asteiseen uuniin n. 30-45 minuutiksi.
 Laitoin kiertoilmalle ja uunin lämpötila 140 astetta ja puolisen tuntia riitti. Kannattaa muistaa, että jokainen uuni on omanlaisensa ja varsinkin loppuvaiheessa kurkailla uuniin vähän väliä.

Kypsennysajan jälkeen annetaan brûlèitten  jäähtyä rauhassa. Mieluiten seuraavaan päivään, mutta vähintään pari kolme tuntia jääkaapissa. Massan kuuluu olla kylmä ennen kuorutusta.

Sitten onkin sen rapsakan kuoren valmistus. Kylmien brûléiden pintaan ripotellaan tasainen kerros sokeria. Minä käytin ruokosokeria mutta tavallinen hienosokerikin käy vallan mainioisti.

 Kaasupoltin käteen ja tohottamaan. Sokerin kannattaa antaa ottaa itseensä hieman väriä sulaessa mutta kannattaa olla kuitenkin varovainen.  Sokeri palaa tosi helposti ja palanut sokeri ei maistu todellakaan hyvälle.
Silloin kun mulla ei vielä tota tohotinta ollut, laitoin uunin grillivastukset melkein täysille ja nopeasti sulatin sokerin niiden alla. Paljon nopeammin ja nopeammin kyllä hoituu tällä tohottimella.

Tämän jälkeen halusin vielä hieman koristusta näihin. Puolitin mansikat ja lisäsin vielä mintun lehden.

Kun lusikka osui kuoreen, siitä kuului se rapsahdus ja voi että kuinka hyvää tää oli.




Todella helppo valmistaa ja kannattaa kyllä kokeilla. Tehtiin puolikas versio ohjeesta, ohje on kuudelle ja meitähän vain kaksi.
Voin sanoa, että harmitti :D oli meinaan todella hyvää ja koostumus on ihanan pehmeää.

Eikä unohdeta niitä kynttilöitä <3 


Miten teillä pidetään parisuhteesta huolta vai kulkeeko se omaa polkuaan? 

Edit. tekstiä on hieman muutettu 

10 kommenttia :

  1. Oijoi kun teillä on ihana illallinen ollut! Mahtavaa kun tykkäätte kokkailla yhdessä :) Se voi parhaimmillaan olla tosi kivaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnea oli vielä se, että Antti tekee hyvää ruokaa :D

      Poista
  2. Oijoi, toi jälkkäri! *kuola valuu* :p

    VastaaPoista
  3. Toi jälkkäri on varmasti ihanaa :P~~

    Me hoidetaan parisuhdetta treffi-illoilla aina silloin tällöin; tinttaralla isovanhempien luo hoitoon ja sitten mennään leffaan/syömään/tai ollaan vaan kotona ja rentoudutaan ruoan parissa (ja nukutaan päikkärit!) :D <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kyllä kokeilla.

      Teillä vähän samat hoitotoimenpiteet kun meilläkin paitsi ilman noita päikkäreitä :D <3

      Poista
  4. Voi vitsit miten herkun kuulosta. :P Ja tuo jälkkäri on niin namin näköstä että voihhh. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siitä tosi kiva toi jälkkäri kun siitä voi muokata juuri sen laisen kun haluaa.

      Poista
  5. Ihana tapa teillä hoitaa parisuhdetta! <3 Meillä tärkeää on läheisyys ja hellyys päivittäin. Toisen huomioon ottaminen ja joskus kivat pienet yllärit, esim. tuo toiselle suklaata yms.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo kuulostaa kovin tutuilta täälläkin. Juurikin tuo toisen huomioon ottamanen on todella tärkeää, ketään ei saa ottaa itsestään selvyytenä, Suklaan saaminen on <3

      Poista

Kiitos paljon kommentistasi. Se on minulle tärkeä.